Reclamă

Bombardamentele continuă în marile orașe din Ucraina, în a 16-a zi de război! Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut noi acuzații la adresa trupelor rusești. Oamenii lui Vladimir Putin au împiedicat evacuarea civililor din oraşele încercuite Mariupol şi Volnovaha și au atacat un coridor umanitar. Din dorința de a pune capăt conflictului, Volodimir Zelenski a precizat că este dispus să facă anumite compromisuri cu liderul de la Kremlin, însă așteaptă același lucru și de la el. 

Joi, 10 martie, s-au desfășurat o nouă serie de negocieri între Rusia și Ucraina, însă nici de această dată nu au ajuns la un numitor comun.

„Vedem că forţele ruseşti continuă să-şi avanseze trupele, se află într-adevăr pe două feluri de linii paralele acolo şi evaluăm că cea mai nordică a acestor două linii, cea mai apropiată linie a ajuns la aproximativ 40 de kilometri est de Kiev”, a relatat un oficial american al apărării, conform CNN, citat de Adevarul.

1. Volodimir Zelenski, dispus să facă compromisuri pentru ca Vladimir Putin să oprească bombardamentele

Disperat să stopeze atacurile asupra țării sale, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut iar o întâlnire cu liderul de la Kremlin. Zelenski a precizat din start că este dispus să facă anumite compromisuri. Zelenski a mărturisit că nu îl mai interesează ce decizii va lua NATO cu privire la Ucraina.

„Pentru că nu este vorba despre mine, este despre oamenii care m-au ales. În ceea ce privește NATO, mi-am pierdut interesul pentru această problemă după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina.

Alianței îi este frică de o confruntare cu Federația Rusă. Pot face compromisuri, dar nu trebuie să fie o trădare a țării mele. Și cealaltă parte trebuie să fie dispusă la compromisuri”, a declarat Volodomir Zelenski, pentru publicația germană Bild.

foto: instagram

2. Președintele ucrainean a trimis ajutoare la Mariupol

Zelenski este îngrijorat de faptul că orașele mari, precum Mariupol, Donețk, regiunea Zaporojia, Melitopol, Volnovaha, au rămas fără apă și alimente.

„Oamenii n-au apă și mâncare. Ceea ce se întâmplă acum la Mariupol este o catastrofă umanitară. Oamenii care vin cu ajutoare sunt împușcați și ei, iar soldații ruși nu îi lasă să treacă.

Trupele ruse nu au încetat focul. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule spre Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente. Dar ocupanţii au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor. Rămân în Kiev. În biroul meu. Nu mă ascund. Și nu mi-e frică de nimeni, a mai adăugat președintele ucrainean.

3. Ce spune Vladimir Putin, după negocieri

Pe de altă parte, Vladimir Putin nu pare dispus să se întâlnească cu omologul lui, Volodomir Zelenski. În cadrul unei şedinţe de guvern televizate, liderul de la Kremlin a spus că Occidentul a făcut „paşi neprietenoşi”, prin sancțiunile impuse Rusiei.

„Oamenii vor înţelege că pur şi simplu nu există nimic pe care să nu-l putem rezolva. Este rezultatul calculelor lor greşite – nu ne învinovăţiţi pe noi”, ”şi-au chemat cetăţenii să-şi strângă cureaua şi să se îmbrace cu nişte haine călduroase, a declarat Vladimir Putin, potrivit BBC.


Reclamă

Share.

Alina Anghel, jurnalist cu peste 8 ani de experiență. Vine în echipa substantial.ro pentru a vă pune la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lumea mondenă și nu numai. Evenimentele la care a participat au ajutat-o să cunoască o mulțime de personaje din lumea showbizului și este gata să dea ora exactă atunci când vine vorba de știri de calitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro