Reclamă

Testul constă într-un număr de plăci Ishihara, fiecare dintre acestea ilustrând un cerc solid de puncte colorate care apar aleatoriu ca culoare și dimensiune.

Dr. Shinobu Ishihara a introdus în 1917 — în urmă cu aproape 100 de ani — cel mai cunoscut test de daltonism. Fiecare dintre testele sale constă dintr-un set de plăci colorate punctate. Fiecare dintre ele arătând fie un număr, fie o cale. De atunci, acesta este cel mai utilizat test de deficiență a vederii culorilor și încă folosit de majoritatea optometriștilor și oftalmologilor din întreaga lume. Deși mulți oameni credeau că nu au probleme de vedere, au în tâmpinat greutăți la acest test.

Ce număr vezi

Cel mai tare test de vedere, pe care doar 5% din oameni reușesc să-l treacă. Tu ce număr vezi în fotografie? FOTO
Social Media

Există și alte teste de daltonism disponibile. Dar niciunul dintre ele nu este la fel de faimos precum plăcile Ishihara. De asemenea, este bine cunoscut faptul că chiar și persoanele cu vedere normală a culorilor se luptă uneori cu acest test. Dar, cu toate acestea, aceste plăci sunt încă utilizate în absența oricărui test de vedere al culorilor mai bun și încă accesibil.

Există patru tipuri diferite de plăci:

Design care dispare: doar persoanele cu o vedere bună a culorilor pot vedea semnul. Dacă ești daltonist, nu vei vedea nimic.

Design de transformare: Persoanele daltonice vor vedea un semn diferit față de persoanele fără handicap de vedere al culorilor.

Design cu cifre ascunse: numai persoanele daltoniste pot observa semnul. Dacă aveți o vedere perfectă a culorilor, nu o veți putea vedea.

Design de clasificare: Acesta este folosit pentru a face diferența între persoanele cu orbi roșii și verzi. Designul care dispare este folosit pe ambele părți ale plăcii, o parte pentru defecte de deutan și cealaltă pentru protani.

Testul este cel mai bine dat în ordine aleatorie, dacă este posibil, pentru a reduce eficacitatea memorării prealabile a răspunsurilor de către subiecți. Unele cărți cu plăci pseudo-izocromatice au paginile în liere. Astfel încât plăcile pot fi rearanjate periodic pentru a da o ordine aleatorie testului.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro