Reclamă

În fiecare an, pe 9 martie, creștinii ortodocși din România îi prăznuiesc pe Sfinții Mucenici, una dintre cele mai importante religioase ale anului. Deși mai toată lumea crede că mucenicul este un fel de mâncare, adevărul este altul.

Dacă este să ne uităm în DEX, definiția este următoarea: Un mucenic este un „Martir creștin din primele secole după Hristos/ persoană care suferă, care se sacrifică pentru ideile, convingerile sale.”

Toți românii îi mănâncă, dar nu puțini știu asta! Ce este, de fapt un mucenic

Tradiția populară spune că astăzi, 9 martie, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântați, iar apoi sunt consumaţi în familie. Acest preparat culinar reprezintă o ofrandă adus martirilor elogiați astăzi.

Tot astăzi, spun bătrânii se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinţilor Mucenici, 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi.

„Să ştiţi că aceşti 40 de colăcei împletiţi simbolizează cele 40 de cununi care le-au luat din cer pentru credinţa şi răbdarea lor. Sunt făcuţi din pâine dulce şi în formă de 8, pentru că acest semn simbolizează veşnicia şi dulceaţa vieţii veşnice din ceruri”, arată arhimandritul Cleopa Ilie în cartea Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an, conform Agerpres. 

Toți românii îi mănâncă, dar nu puțini știu asta! Ce este, de fapt un mucenic
arhivă

Cine sunt cei 40 de mucenici

Numele acestor 40 de sfinţi sunt: Kirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantis, Iulian, Lisinie, Aghie, Altie, Flavie, Acachie, Eodit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gae, Leontie, Atanasie, Kiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filactimon, Severian, Andion, Meliton şi Aglae.

Sfinţii 40 de Mucenici au fost ostași viteji în războaie, care s-au arătat şi ostaşi aleşi  ai lui Dumnezeu. Au pătimit pentru credinţa lui Hristos pe vremea păgânului împărat Liciniu, în oraşul Sevastia Armeniei, de la un eparh fioros cu numele Agricolae.

Aducându-i la judecată, tiranul Agricolae, mai întâi i-a lăudat cu viclenie, ca să-i înşele; apoi, văzând că nu se supun, le-a spus să respecte împărăteştile legi şi să jertfească zeilor, ca să nu fie munciţi şi pedepsiţi cu moartea, mai scrie sursa citată.


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro