Este sau nu România în pericol să fie invadată de ruși. În contextul invaziei Rusiei din Ucraina, SUA a luat o decizie care are șanse foarte mari să îl înfurie pe Vladimir Putin. Secretarul Apărării american, Lloyd Austin, a fost cel care a făcut anunțul.
Așadar, secretarul Apărării american, Lloyd Austin, a ordonat desfășurarea de trupe suplimentare și tehnică militară în diferite părți ale Europei, inclusiv în România.
1. Este România în pericol să fie invadată de ruși?! Decizia controversată a americanilor
Un înalt oficial din Ministerul Apărării american a declarat, pentru jurnaliștii de la CNN, că mutarea este făcută pentru a întări sprijinul aliaților SUA din NATO.
Secretarul Apărării american, Lloyd Austin, a spus că SUA va trimite în total 500 de militari în această nouă desfășurare de trupe. Misiunea include trimiterea aeronavelor de realimentare KC-135 în Grecia. El nu a precizat totuși despre ce număr de aeronave este vorba.
Mai mult decât atât, Lloyd Austin spune că centrele de operațiuni pentru sprijin aerian vor fi înființate în Polonia și România. Totodată, o companie de aprovizionare și una de întreținere vor fi trimise din SUA în Germania.
2. Câți militari are SUA acum în Europa
Astfel, cu tot cu acești miliari, SUA ajunge la aproximativ 100.000 de militari staționați în Europa, fie incluși într-un sistem de rotație, fie cu prezență permanentă.
Mai mult decât atât, decizia de a trimite aceste trupe și tehnica militară s-a „bazat pe discuțiile pe care secretarul le-a avut cu președintele și cu generalul (Tod) Wolters”, șeful comandamentului SUA în Europa”, a mai spus oficialul.
Desfășurarea suplimentară „era deja oarecum prevăzută și vine să contribuie la eforturile de apărare a spațiului aerian al NATO”, mai spus el.
3. Cum ar putea fi afectă România de decizia americanilor
În cursul zilei de luni, 7 martie, Armata rusă a avertizat, dumincă, țările vecine Ucrainei, printre care se află și România, să nu găzduiască avioanele de război ale adversarei sale, dacă acestea urmează să efectueze zboruri de luptă.
Dacă conflictul va escadala și NATO se va implica, cel mai probabil, avioanele de luptă vor pleca și din România. Este posibil ca țara noastră, în caz că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va participa activ la războiul din Ucraina, aeronavele armatei lui Volodimir Zelenski să ajungă și pe aerodromurile noastre.
„Folosirea reţelelor de aerodromuri ale acestor ţări pentru a primi avioane militare ucrainene şi utilizarea lor ulterioară împotriva forţelor armate ruse pot fi considerate o implicare a acestor stare în conflictul armat.
Aproape toate avioanele regimului de la Kiev au fost distruse. În același timp, suntem conștienți de avioanele de luptă ucrainene care au zburat în România și în alte țări din apropierea graniței.
Avertizăm că folosirea rețelei de aerodromuri a acestor țări pentru aeronave militare ucrainene și utilizarea lor ulterioară împotriva forțelor armate ruse poate fi considerată drept o implicare a acestor state în conflictul armat”, a subliniat Konaşenkov, ministrul de Apărării rus, citat de agenţia de presă Interfax.