Reclamă

Primăriile din judeţul Constanţa fac economie la educaţie. Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită autorităţilor locale să asigure siguranţa elevilor constănţeni!

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită autorităţilor locale din judeţul Constanţa să includă în bugetul local pe anul 2020 sumele necesare asigurării pazei şi protecţiei unităţilor de învăţământ.

Când vorbim de un sistem de învăţământ calitativ, ne referim, în mod incontestabil, şi la siguranţa pe care copiii o resimt atunci când se află la şcoală. Fenomenul bullying devine din ce în ce mai răspândit şi numărul cazurilor de violenţă în unităţile de învăţământ creşte de la o zi la alta. În unele situaţii, elevii refuză să mai meargă la şcoala din cauza fricii pe care o resimt cât timp sunt acolo, în locul în care ar trebui să fie pregătiţi pentru viaţă.

Anual, sau chiar semestrial, părinţii scot din buzunar sume, nu tocmai nesemnificative, în vederea asigurării pazei unităţii de învăţământ în care învaţă copiii lor. Aceste colectări informale sunt efectul direct al subfinanţării educaţiei pe plan local, părinţii fiind cei nevoiţi să acopere această gaură lăsată de autorităţile care, deşi în discursurile politice spun că educaţia reprezintă pentru ei o prioritate, nu iau măsurile necesare şi nu-şi respectă obligaţiile legale.

Conform legislaţiei în vigoare, asigurarea pazei unităţilor de învăţământ este o obligaţie ce le survine decidenţilor locali. Potrivit Legii nr. 333/2003, consiliile locale au obligaţia de a asigura protecţia bunurilor aflate în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale, iar în aceasta categorie intră şi clădirile unităţilor de învăţământ.

Deşi legea enunţă, în mod clar, cine trebuie să se asigure de faptul că elevii învaţă într-un spaţiu sigur, care nu le imprimă o senzaţie de frică, fiind păziţi şi protejaţi, conform studiului realizat de către AEC- „Indexul accesului la educaţie al elevilor din judeţul Constanţa”, în anul şcolar 2018-2019, doar 38 de UAT-uri din 70 din judeţul Constanţa îşi duc la îndeplinire această obligaţie legală.

Astfel, Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită Consiliului Local al Municipiului Constanţa şi celorlalte autorităţi locale din judeţ, în contextul dezinteresului continuu manifestat faţă de importanţa rolului pe care îl au, să ia măsuri concrete în vederea respectării prevederilor legale şi implicit a creşterii nivelului de siguranţă în unităţile de învăţământ, prin introducerea în bugetul de anul acesta a sumelor necesare asigurării pazei umane. Ne dorim ca educaţia să devină cu adevărat o prioritate şi respectarea legii să nu mai fie opţională.

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAŢIEI ELEVILOR DIN CONSTANŢA

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul nostru – www.asociatiaelevilor.ro.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro