Pe 8 martie se sărbătoresc femeile din întreaga lume și este o zi cu totul specială pentru însemnătatea ei. Există mai multe superstiții de care ar fi bine să ții cont, iar mărțișorul trebuie purtat în piept.
În anii ’70, data de 8 martie a fost considerată sărbătoare națională și se oferea zi liberă în Uniunea Sovietică. În această zi, se organizau manifestații pentru a provoca egalitatea în drepturi între bărbați și femei. De-a lungul timpului, s-a pierdut semnificația aceasta și se celebrează cu precădere ziua mamelor.
Până la Revoluția din 1989, pe 8 martie se sărbătorea Ziua Mamei, dar a fost înlocuită cu Ziua Femeii. Din anul 2010, s-a stabilit că Ziua Mamei se va sărbători oficial în prima zi de duminică a lunii mai, iar a doua duminică a lunii, ziua tatălui.
Superstiții de 8 martie
O superstiție cunoscută a poporului român se referă la alegerea unei „babe.” Astfel, se alege o zi în perioada 1-9 martie în funcție de data nașterii, iar cum va fi vremea în ziua respectivă așa va fi tot anul pentru tine. Pe 8 martie se sărbătorește în toată lumea Ziua Femeii care este un simbol al iubirii, al vieții și al purității. Mărțișorul primit de 1 martie se poartă până pe 9 pentru a aduce succes și noroc posesoarei.
În ziua aceasta, femeia este în centrul atenției și primește atenții sau mici daruri din partea bărbaților. Dacă ne referim la cadouri, bărbații au de unde alege fiindcă gama este largă. Pe lângă flori, se pot oferi produse cosmetice, bijuterii, decorațiuni pentru casă, cărți sau chiar dulciuri frumos împachetate.
Superstiții zilei de 9 martie
Pe lângă superstițiile de 8 martie, trebuie să ținem cont și de ziua de 9 martie. Are loc prăznuirea celor 40 de mucenici. În această zi, bărbații obișnuiesc să bea 40 de pahare de vin, iar obiceiul vine din Antichitate. Se crede că cei care vor consuma vin în ziua de 9 martie, vor fi sănătoși și mai puternici. Un alt obicei se referă la retezatul stupilor. Astfel, se scot afară stupii și se recoltează mierea. Din aceasta se vor prepara mai multe leacuri de vindecare și se îndulcește rachiul cu care se va unge stupii.