Autoritățile din România au decis să își actualizaze baza de date de bărbați care pot fi chemați să lupte pe front. MApN susține că aceste demersuri se fac periodic, indiferent fără să aibă legătură cu războiul Ucraina.
Concret, Direcţia de Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă din Primăria Capitalei a cerut direcţiilor din subordine să actualizeze datele privind personalul care ar putea fi mobilizat la locul de muncă, în caz de război.
Atenție! Cine sunt bărbații români care ar putea să fie chemați la război. Autoritățile au făcut anunțul
Pe aceste liste vor fi introduși doar angajaţii care au făcut armata şi rezerviştii, dar şi tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Ei trebuie să îndeplinească, totodată, cerințele de încorporare.
Potrivit unei hotărâri de Guvern, dată în 2007, instituţiile publice, de la primării şi autorităţi, până la ministere, dar şi operatorii economici, au obligaţia să transmită periodic aceste liste cu personalul strict necesar.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Planul de Mobilizare a Economiei Naționale pentru Apărare, valabil între 2021-2024. În baza acestui document, direcția de specialitate are obligația de a întocmi și actualiza pentru perioada menționată, documentele de mobilizare la locul de muncă pentru personalul propriu.
Armata română nu face acum nicio mobilizare, în contextul războiul din Ucraina
Deși țara vecină, Ucraina, se află în plin război cu Rusia, oficialii din Armata Română spun că în prezent România nu face nicio mobilizare de trupe:
„Instituţiile statului care trebuie să asigure serviciile esenţiale într-un caz de stare de asediu, mobilizare său război. Trebuie să continue să funcţioneze şi din 4 în patru ani se completează o bază de date cu cetăţenii care lucrează în cadrul acestei instituţii care într-un caz ipotetic de stări ar fi mobilizat la locul de muncă”, a declarat Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN, citat de cancan.ro.