Reclamă

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia generează consecințe la scară largă. Recent, Rusia a anunțat că a întrerupt furnizarea de gaze către Europa. Mai exact, Rusia a oprit transportul de gaz către Germania și Polonia prin conducta Yamal. Ce măsuri s-au luat?

Potrivit datelor operatorului gazoductului, Gascade, joi s-a oprit fluxul de gaze rusești spre vest al conductei Yamal-Europa, din Polonia spre Germania, chiar dacă există în continuare solicitări pentru aprovizionarea în ambele direcții. Cu toate acestea, Gazprom a declarat joi că trimite în continuare gaz în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările clienților.

Astfel, Polonia a apelat la ajutorul Germanie. Clienții din Polonia au apelat la proviziile stocate în Germania, în loc să cumpere mai mult gaz rusesc, la un preț mai ridicat. Însă, în acest context instabil, Germania a anunțat miercuri că este pregătită pentru cele mai rele scenarii. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că ţara sa este pregătită în caz că Rusia sistează exportul de gaze.

„Suntem pregătiţi pentru asta. Pot da asigurări pentru iarna şi vara aceasta. Pentru iarna viitoare vom lua şi alte măsuri”, a declarat acesta.

Rusia a oprit furnizarea de gaze către Europa! Care sunt țările ce au fost afectate și ce măsuri s-au luat
Pixabay

Cum o să fie afectată România?

În ceea ce privește rezerva de gaze a României, Florin Cîțu a declarat în urmă cu doar câteva zile că românii nu trebuie să își facă griji pentru moment. Se pare că resursele sunt suficiente pentru această perioadă și se caută soluții și pentru iarna următoare. Chiar dacă anul viitor, SUA a anunțat că va oferi gaz lichefiat întregii Europe, autoritățile caută și altfel de soluții.

„În primul rând să ştie toată lumea că România are rezerve de gaze, pentru a trece peste această perioadă, nu există o problemă. Am discutat şi cu preşedintele Transgaz şi cu ministrul Energiei, deci nu există o problemă pentru România în ceea ce priveşte rezerva de gaze.

Ştiu că ministrul Energiei va pleca iarăşi la Baku, astăzi sau mâine, a fost în Qatar, se caută soluţii. Ştiţi foarte bine, SUA oferă gaz lichefiat pentru Europa, deci în acest moment toată Uniunea Europeană vine cu soluţii pentru a avea resurse alternative, pentru iarna următoare.

Europa are rezerve pentru a trece de această iarnă, dar este un semnal clar că trebuie să diversificăm, şi mai mult, trebuie să investim şi în securitate energetică, în fiecare an”, a declarat Florin Cîțu.


Reclamă

Share.

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro