În plin război, căile ferate din Ucraina au oferit sprijit Forțelor Armate din Ucraina, sprijin pentru a ridicarea cadavrelelor soldaților ruși căzuți pe front.
Astfel, potrivit unui anunț făcut public de reprezentanții Forțelor Armate, 20 de vagoane frigorifice s-au deplasat, în stațiile unde ostilitățile au avut loc și au luat trupurile soldaților ruși morți care a murit în războiul din Ucraina, în ultima săptămână.
„Am fost însărcinați cu trimiterea a 20 de vagoane pentru a scoate cea de-a 200-a armată rusă din stațiile Fastov, Odessa-Zastava, Podolsk, Merefa, Zaporojie. Capacitatea de transport a unui vagon frigorific este de 50 de tone, adică putem scoate 10.000 de morți. Acum vagoanele sunt deja în stații, așteaptă încărcătura completă”, se arată într-un raport, citat de antena 3.
1. A opta zi de război. Mariupol nu a fost cucerit
Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, susține, deși informația nu a fost verificată încă din surse independente, că armata rusă atacă orașul de pe toate părțile, dar acesta nu a fost cucerit.
Potrivit raportului publicat azi dimineață, la ora 6.00, armata lui Vladimir Putin a continuat să atace zone apropiate de Kiev, Vișgorod, Fastiv și Obukhiv, unde au fost observate tabere rusești instalate.
Totodată, în aceste zone au fost văzuți parașutiști, dar și mai multe nave cu rachete, îndreptându-se în direcția orașului Odesa. BBC nu a putut verifica spusele oficialului ucrainean din surse independente.
„A sosit momentul să sporim presiunea asupra duşmanului, care a pierdut iniţiativa. A sosit momentul să trecem la rezistenţa totală”, a transmis Reznikov într-un comunicat postat pe Facebook.
2. ONU anunță că peste 1 milion de refugiați au fugit din Ucraina
De la începutul crizei din Ucraina, pe fondul războiului, în doar o săptămână, peste un milion de ucraineni au lăsat tot în urmă și au părăsit Ucraina, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.
„În doar şapte zile, am asistat la exodul a un milion de refugiaţi din Ucraina către ţările vecine”, a scris Filippo Grandi pe Twitter. „Pentru alte milioane, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să fie reduse la tăcere, astfel încât asistenţa umanitară să poată ajunge şi să salveze vieţi”, a pledat el.
3. Explozii în capitala Kiev și în alte orașe atacate de ruși
Noaptea trecută, mai multe explozii au fost auzite în Kiev dar și în alte orașe. Cel puțin patru dintre ele s-au produs în jurul orei 3, iluminând cerul capitalei Kiev. Nu se știe care au fost țintele atacurilor, de fapt, sau câți oameni au murit.
Aceste explozii au avut loc la doar câteva ore după o alta, care a lovit gara centrală din Kiev. Evenimentul s-a întâmplat foarte aproape de un loc unde sute de refugiați se adăposteau. Sute de oameni au evacuat.
Consequences of the #Russian occupants’ nighttime airstrike on #Izyum in the #Kharkiv region.
That night eight people were killed in the city, two of them wre children. pic.twitter.com/4VpTWRNwji
— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022
Un oficial din Ministerul Apărării spune că daunele produse s-au datorat, în mare parte, de căderea rachete după ce aceasta a fost interceptată de sistemele de apărare. O conductă majoră de încălzire suferit și ea daune, a adăugat oficialul. Nu au fost victime, a spus primarul Kievului.