A trecut peste o săptămână de când Ucraina este în plin război cu Rusia. Totuși, mulți cetățeni români poartă frica unui atac cu bombardamente și în țara noastră. Totuși, mulți români se întreabă ce s-ar întâmpla dacă liderul rus va ataca o țară membră NATO.
Au trecut zile bune de când, pe străzile din Kiev, răsună explozii provocate în urma atacurilor. Peste 100.000 de refugiați au lăsat totul în urmă și au plecat către țările vecine. Cozile din vămi sunt infernale, iar unii oameni pot aștepta chiar și 5 ore până când pot păși pe teritoriul României. Cu toate acestea, putem lua în calcul și un posibil atac asupra unui oraș din România. Chiar dacă acest scenariu este puțin probabil să se întâmple, analiștii nu exclud această posibilitate.
Constanța, primul oraș vizat
După ce sute de mii de soldați s-au mobilizat la granițele Ucrainei, primul pas al generalilor ruși a fost cucerirea orașelor port și al aeroporturilor. Unul dintre obiectivele vizate de pe harta Ucrainei a fost Mariupol, oraș port, urmând Berdiansk, și el tot oraș port.
„În multe dintre ocazii, statele invadatoare nu vizează doar țintele militare și infrastructura. În multe cazuri, statele cuceresc orașele port și aeroporturile pentru ca statul invadat să nu mai poată primi provizii și ajutor. Un port sau un aeroport blocat înseamnă pierderi uriașe pentru cei cotropiți”, a explicat un analist politic.
Întrebat care ar fi primul oraș invadat din România, acesta a răspuns:
„Probabil, Constanța ar fi orașul vizat. Pe lângă faptul că este mare oraș port, este unul dintre cele mai expuse orașe de pe flancul estic al NATO. În plus, este destul de apropiat de baza militară Mihai Kogălniceanu, o bază militară NATO”.
Din cele 30 de țări membre NATO, România se află cel mai aproape de Federația Rusă, un principal dușman al Alianței Nord-Atlantice.
Constanța, cu aproape 300.000 de locuitori, se situează pe locul 5 în clasamentul celor mai mari orașe din România. Există 72 de buncăre în Constanța, care aparțin de Serviciul Inspectoratului Municipal de Protecție Civilă. Cel mai mare buncăr este cel de sub Sala Sporturilor, dar nu mai este funcțional de peste 50 de ani.