Rusia a declarat război Ucrainei! Ziua de 24 februarie va rămâne în istoria omenirii, după ce Vladimir Putin a dat ordin trupelor militare să acapereze și să bombardeze mai multe regiuni din Ucraina. În ultimele ore, forțele ruse s-au îndreptat către centrala nucleară de la Cernobîl și au pus stăpânire pe aceasta. Ambasadorul ucrainean pentru Regatul Unit, Vadym Prystaiko, a declarat că zona din jurul centralei nucleare este cel mai puțin protejată, din cauza radiațiilor.
Trupele ruse au invadat centrala de la Cernobîl
După ce trupele lui Vladimir Putin au luat cu asalt centrala de la Cernobîl, un consilier al preşedintelui din Ucraina, Mihail Podoleak, a făcut declarații șocante. El a specificat că asaltul rușilor asupra centralei nucleare este „una dintre cele mai grave ameninţări la adresa Europei”, mai ales că este imposibil de spus dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură acum, deși au trecut aproape 36 de ani de la explozia devastatoare.
„Nu ştim care-i starea instalaţiilor fostei centrale nucleare de la Cernobîl şi nu avem informaţii despre depozitarea deşeurilor nucleare”, a mai spus Mihail Podoleak.
Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a produs pe 26 aprilie 1986, iar 6,6 milioane de oameni au fost expuşi radiaţiilor. Centrala a fost închisă definitiv pe 15 decembrie 2000. Autoritățile din Ucraina au recunoscut că teritoriul otrăvit de radiaţii se întindea pe 2.600 de km pătraţi. Cu toate că au trecut mai bine de două decenii de la explozie, zona nici acum nu este sigură și este numită ‘zona morţii’.
Alexandru Rafila, noi informații despre nivelul de radiații de la Cernobîl
În urma atacului rușilor asupra centralei de la Cernobîl, agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut declarații în acest sens, precizând că gradul ridicat de radiații de la Cernobîl reprezintă doar pure speculații.
„Am văzut și eu informațiile din Ucraina. E o creștere locală, din cauza prafului. Dacă ajungem într-o astfel de situație și în România, există instituții care să facă recomandări populației. Deocamdată, părerea mea este că e o speculație”, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila.
Nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României, a dat asigurări şi purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, după ce Agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl”, a declarat Alexandru Rafila, notează Antena 3.