Laptele acrit nu este neapărat rău decât dacă este ultra-pasteurizat. Ar mai putea exista modalități de a-l folosi.
Dacă aveți niște lapte care s-a acrit în frigider înainte de a putea să-l beți, nu-l aruncați la scurgere. Poate exista o modalitate de a-l salva.
Coacerea
Laptele acru este un bun înlocuitor pentru iaurtul sau smântâna din casa ta. Unele rețete necesită chiar „lapte acru”. Ceea ce presupune să adăugați o lingură de oțet în lapte. Faceți clătite, vafe, biscuiți sau o prăjitură inversată cu fund de fructe.
Gătitul
Adăugați cantități mici de lapte acru la felurile de mâncare care au o consistență cremoasă, cu brânză. Cum ar fi caserole, tocanele cu fructe de mare sau prăjiturile cu cartofi. Ai grijă doar să te asiguri că aroma acrișoară nu copleșește.
Frăgeziți carnea, cum ar fi puiul sau peștele, prin înmuierea în lapte acru înainte de gătit. De asemenea, puteți amesteca o marinadă aromată. În același mod în care ați folosi zara pentru pui.
Înmuiați boabele precum boabele de grâu, orz și farro în lapte acru.
Ingrijirea pielii
Se numește „mască cu acid lactic”. Frecarea laptelui (sau smântâna sau iaurtul) pe piele o va face mai netedă, mai fermă și mai ușoară. Unii oameni cu pielea deschisă spun că frecarea zerului pe piele ajută la bronzare dacă ieși la soare curând după aceea.
Adăugați o cană de lapte acru în cadă pentru o piele foarte fină. Poate doriți și niște uleiuri esențiale, dacă mirosul este puternic.
Grădinărit
Se diluează laptele acru cu apă și se toarnă pe paturile de grădină. Pentru a crește conținutul de calciu. Ar trebui să fie deosebit de bun pentru plantele de roșii.
Mâncare pentru animale de companie
Amestecați laptele acru în hrana pentru găini, porci, câini și pisici. Sau adăugați la un lot de delicii coapte de casă.