Reclamă

Pentru a avea o alimentație sănătoasă, este esențial să decodificăm etichetele și marcajele de pe produsele pe care le cumpărăm.

Unul dintre cele mai complicate coduri pare a fi cel imprimat pe coaja de ou sau inclus pe cutie. Codul este un indicator al calității ouălor și al condițiilor de viață ale găinilor de la care au fost obținute. A ști ce înseamnă codul ștampilat pe ouă sau tipărit pe ambalaj este important nu doar pentru consumatori. Ci și pentru producători, deoarece aceștia trebuie să știe ce cerințe trebuie să îndeplinească fermele lor de pui pentru a se califica pentru o anumită etichetă. Acest ghid util vă poate ajuta să decodați etichetele ouălor.

1.Ce conțin etichetele?

Pariu că nu știai până acum! Ce înseamnă, de fapt, codurile de pe ouă - de ce trebuie să fii atent mereu la ele
Pixabay

Etichetele ouălor, respectiv marcajele ouălor pot conține o serie de informații, precum codul țării și codul producătorului (pentru ouăle vândute în UE) și metoda de producție. În UE, metoda de producție este indicată printr-un sistem numerotat. Etichetarea ouălor este folosită în întreaga lume, mai ales sub formă de etichete pentru cutiile de ouă. Majoritatea țărilor au definiții legale pentru a proiecta dimensiunea ouălor, metoda de producție, informațiile de identificare ale producătorului și datele de consum.

UE folosește un cod definit de ouă care constă dintr-un număr care indică metoda de producție, un cod din două litere pentru țara de origine și un număr de înregistrare pentru unitatea de ouat. Ștampilarea ouălor este necesară pentru toate ouăle de clasa A. Cu excepția cazului în care sunt vândute direct în fermă de micii producători.

Codul de țară utilizează codurile cu litere ale țărilor cunoscute ca domenii de nivel superior. De exemplu DE pentru Germania, FR pentru Franța, Marea Britanie pentru Regatul Unit etc.

2.Numerele și semnificațiile lor

Pe fiecare ou veți găsi un cod roșu, care vă spune de unde este. Primul număr din cod este 0, 1, 2 sau 3 și ne spune din ce sistem de ouat provine oul.

0 = Producția de ouă ecologice.

1 = Ouă de crescătorie în aer liber.

2 = Interior.

3 = Cuști mobilate.

Literele reprezintă țara în care au fost depuse ouăle. BE este codul pentru Belgia și NL este codul pentru țara noastră vecină, Țările de Jos.

Ultimele patru numere reprezintă ferma căreia îi aparțin găinile ouătoare. Se adaugă o literă sau un număr suplimentar dacă în fermă există mai multe cotețe care conțin găini de diferite vârste.

În acest fel, știi exact de unde este găina care ți-a depus ouul și în ce fel de mediu trăiește.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro