Reclamă

Pentru copii și adulți deopotrivă, curiozitatea a fost legată de beneficii psihologice, emoționale, sociale și chiar pentru sănătate.

„De ce?”

Aceasta este întrebarea de care părinții și profesorii se tem și le place să o audă de la copii. Ne este teamă pentru că, ei bine, uneori nu știm răspunsul – sau suntem prea leneși sau frământați să găsim unul bun. Dar de obicei facem tot posibilul, înțelegând că curiozitatea este cheia învățării.

Dar știați că beneficiile curiozității nu se limitează la intelectual? Pentru copii și adulți deopotrivă, curiozitatea a fost legată de beneficii psihologice, emoționale, sociale și chiar pentru sănătate. Iată șase dintre ele!

Curiozitatea este bună sau nu

Este curiozitatea o problemă? Eva, Pandora și Buddha au murit din cauza sa
Pixabay

1. Curiozitatea ne ajută să supraviețuim.

Nevoia de a explora și de a căuta noutăți ne ajută să rămânem vigilenți și să dobândim cunoștințe despre mediul nostru în continuă schimbare, motiv pentru care creierul nostru a evoluat pentru a elibera dopamină și alte substanțe chimice care ne ajută să ne simțim bine atunci când întâlnim lucruri noi.

2. Curioșii sunt mai fericiți.

Cercetările au arătat că curiozitatea este asociată cu niveluri mai ridicate de emoții pozitive. Niveluri mai scăzute de anxietate, mai multă satisfacție cu viața și o mai mare bunăstare psihologică. Desigur, se poate, cel puțin parțial, ca oamenii care sunt deja mai fericiți să aibă tendința de a fi mai curioși. Dar din moment ce noutatea ne face să ne simțim bine (vezi mai sus), pare probabil să meargă și în cealaltă direcție.

3. Curiozitatea stimulează realizarea.

Studiile arată că curiozitatea duce la mai multă distracție și participare la școală și la rezultate academice mai mari. Precum și la o mai mare învățare, implicare și performanță la locul de muncă. Poate părea de bun simț, dar când suntem mai curioși și mai interesați de ceea ce facem, este mai ușor să ne implicăm, să depunem efort și să facem bine.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro