Reclamă

Milioane de oameni din întreaga lume donează sânge pentru semenii lor aflați la nevoie. S-a constat că o persoană poate salva trei vieți cu sângele său, dar și donatorii au parte de o mulțime de beneficii.

Odată cu instalarea virusului SARS-COV-2, în România din ce în ce mai puține persoane mai donează. Un sondaj efectuat la nivelul Uniunii Europene a arătat că țara se află pe ultimul loc la acest capitol. Deși nevoia de sânge este uriașă, donatorii nu sunt mulți.

1. Criterii pentru donator

Pentru a putea dona sânge este nevoie de îndeplinirea mai multor criterii.

  • vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani
  • greutatea să fie peste 50 de kg
  • pulsul regulat
  • fără intervenții chirurgicale în ultimele șase luni
  • femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau cea menstruală
  • să nu fi consumat băuturi alcoolice în ultimele 48 de ore
  • să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni

2. Beneficiile donării de sânge

Beneficiile persoanei care donează sunt foarte mari. Sângele din corp este împrospătat, se creează celule noi, imunitatea organismului crește, iar riscul de paralizie sau accident vascular se reduc cu aproximativ 30%. Un alt plus este că rezistența corpului crește, iar în cazul unui accident, corpul va înlocui mai repede sângele, fiind obișnuit cu acest proces.

Analizele se pot face gratuit în urma recoltării de sânge. În unele cazuri este nevoie și de un examen radiologic pentru depistarea unor afecțiuni.

Donatorii pot primi un tratament substitutiv cu fier, gratuit, în caz că se depistează un deficit de fier sau vreun alt sindrom anemic. Acest lucru se recomandă de către medicul de colectare.

În ziua donării, angajatorii sunt obligați să ofere o zi liberă celor care donează. Pentru elevi sau studenți se oferă o scutire. Pe lângă ziua liberă, se vor primi șapte bonuri valorice.

Pixabay

3. Mereu este nevoie de sânge

Aproximativ 60% din populație va avea nevoie de sânge la un moment dat, deși, doar 2% din populație donează. Mereu vor exista persoane care vor avea nevoie de sânge, fiindcă, din păcate, mereu au loc accidente, incendii sau alte dezastre.

S-a constat că o persoană are nevoie de sânge o dată la 3 secunde. Ar fi nevoie, în medie, de 500.000 de unități anual  în România. În București, necesarul zilnic este de 1000 de unități.

Între 420-450 de ml de sânge se recoltează, iar corpul îl va putea înlocui foarte ușor. Cei mai mulți dintre oameni, au destul sânge pentru a dona o dată la 3 luni.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro