Reclamă

Oboseala se caracterizează prin lipsă de energie și lipsa motivației. Aceasta poate apărea ca urmare a somnului puțin și necalitativ sau alte cauze necunoscute. Pentru a combate oboseala trebuie să știi care sunt principalele cauze și să începi să schimbi ceva în stilul tău de viață.

1. Lipsa somnului

Lipsa somnului poate fi o cauză a oboselii. Un aspect important este și calitatea somnului, nu doar durata. Este indicat să dormi 7-8 ore pe noapte și crearea unui ritual înainte de somn. Câteva exerciții de yoga, citirea unei cărți sau consumul de ceai ori lapte și îndepărtarea de ecrane, ar putea face minuni în privința calității somnului.

2. O dietă necorespunzătoare

În funcție de stilul său alimentar, oboseala poate să apară. Dacă nu mănânci alimente nutritive și alegi dulciuri sau alimente grase, corpul se va simți obosit fiindcă toată energia pe duce pe digestie. O dietă echilibrată include toate tipurile de alimente care conțin nutrienții necesari pentru funcționarea optimă. Astfel, ar trebui să existe în dieta ta fructe, legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase și proteinele slabe.

Cafeaua trebuie consumată moderat. Mai multe cafele pe zi pot duce la hipertensiune, anxietate și insomnie. Odată ce efectul cafeinei a trecut, cei mai mulți se simt obosiți. Pentru un nivel optim de energie, consumă o cafea dimineața, iar în restul zilei consumă apă sau ceaiuri din plante.

3. Anemia

Lipsa de fiert din corp poate duce la oboseală. Anemia poate apărea pe fondul unor probleme la stomac sau administrarea medicamentelor antiinflamatoare. Cele mai afectate sunt femeile care au menstruații abundente și gravidele. Pe lângă oboseală, se mai resimte amețeala sau senzația de greutate la nivel muscular. De cele mai multe ori, o dietă bogată în fier sau administrarea de suplimente ajută la combaterea acesteia.

Pixabay

4. Sindromul de oboseală cronică

Acest simptom se manifestă în urma unei perioade aglomerate în care au fost extenuat. Nu se ameliorează doar cu odihnă și chiar se poate agrava dacă ai alte activități. Mai pot apărea probleme cu concentrarea, dureri articulare sau musculare, migrene și dureri în gât.

Durerile se pot rezolva cu analgezice obișnuite, pe care toată lumea le are în casă. Pentru anumite persoane care se confruntă cu acest simptom, este nevoie de administrarea unor suplimente alimentare, luate la recomandarea medicului.

5. Hipotiroidism

Unul dintre cele mai cunoscute simptome ale hipotiroidismului este oboseala. Afecțiunea apare în momentul în care glanda nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Glanda controlează metabolismul, iar când hormonii sunt în număr redus, apare oboseala, îngrășarea sau senzația de frig. Pentru a combate afecțiunea, trebuie văzut un medic specialist care să prescrie un tratament.

6. Depresie

Persoanele care suferă de depresie se confruntă și cu oboseala. Pe lângă oboseala mai apare și lipsa motivației, o stare generală proastă sau de tristețe. În acest caz, cel mai bine ar fi să vorbești cu un medic care îți va recomanda un terapeut cu care să vorbești.

Poți adopta câteva schimbări mici în viața ta care să îți crească buna dispoziție.

  • Fii activ fizic
  • Adoptă o dietă sănătoasă
  • Limitează alcoolul
  • Dormi suficient

Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro