Reclamă

Utilizatorii Instagram sunt vizați, în ultimele zile, de o campanie de tip phishing. Aceasta se propagă prin intermediul mesajelor private, anunță specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

1. Infractorii cibernetici au luat cu asalt Instagramul

Conform specialiștilor, tehnicile pe care le folosesc hackerii au mai fost folosite în trecut și pe Facebook, Snapchat sau WhatsApp. Obiectivul principal al acestei campanii este extragerea datelor de autentificare ale contului utilizatorilor respectivi.

La începutul anului, utilizatorii Facebook au fost avertizați de DNSC în privința unor mesaje-capcană. Textele respective semănau cu „seamănă cu tine”, „apari în video-ul acesta”, „ești chiar tu?”. Aceste mesaje erau însoțite de un link ce redirecționa, ulterior, către un site de phishing.

Între timp, hackerii s-au mutat pe Instagram pentru a mai păcăli câteva persoane. Momentan, mesajele pe care le primesc utilizatorii nu sunt în limba română, ci în limba engleză.

2. Aveți grijă la aceste mesaje

La fel ca și în cazul Facebook, mesajul este conceput astfel încât să facă utilizatorul să dea click, cum ar fi: “Took me 2 hours to make it. I hope you love it”. Mesajul este însoțit de un link care include și numele de utilizator al contului de Instagram corespondent destinatarului acelui mesaj.

Dacă accesați link-ul respectiv, veți fi redirecționați către o pagină de phishing care arată la fel cu cea de autentificare a Instagram. Domeniul va fi, însă, total diferit  (.buzz, .xyz, etc)”. Prin acest tip de mesaj hackerii încearcă să fure contul de Instagram al utilizatorilor.

3. Ce trebuie să faceți dacă vi se fură contul de Instagram

După ce vă fură contul, aceste mesaje capcană vor fi transmise automat către toți urmăritorii contului. În cazul în care veți primi un astfel de mesaj de la un cont necunoscut trebuie să îl raportați imediat pentru tentativă de înșelătorie.  Dacă din greșeală accesați link-ul respectiv, trebuie să vă schimbați de urgență parola și să vă activați autentificarea în 2 pași.

Orice tentativă de fraudare poate fi raportată de către utilizatorii de Internet şi la numărul unic 1911 sau pe adresa alerts@dnsc.ro.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro