Dacă ai fi crezut că bucătăria noastră nu este purtătoare de viruși, află că te-ai înșelat. Mai multe obiecte din bucătărie pot să ne îmbolnăvească fără să știm, așa ca trebuie să fim extrem de atenți.
1. Buretele de vase
Cu cât folosim mai mult un burete de vase, cu atât adună mai multă grăsime și bacterii în interiorul lui. Cea mai bună soluție este să se înlocuiască la o perioadă nu foarte lungă de timp, în funcție de cum arată. Dacă nu vrei să-l arunci, îl poți curăța băgându-l în cuptorul cu microunde. Se pune suc de lămâie într-un bol cu apă, iar buretele se scufundă în castron și se bagă pentru un minut la microunde. Buretele va arăta mai bine și vor ieși bacteriile din el.
2. Cratițele și tigăile vechi
Cratițele cu smalțul zgâriat nu se mai folosesc pentru prepararea hranei. Motivul este că mâncarea se va lipi, va avea un gust mai diferit și vor ajunge substanțe toxice din metalele din care a fost prelucrată cratița. Tigăile recomandate sunt cele din ceramică fiindcă nu se pot face zgârieturi de smalț.
3. Suportul pentru uscarea vaselor
Suportul de vase riscă să ajungă un spațiu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului datorită apei și a umezelii care rămâne după uscarea vaselor. Se recomandă schimbarea sa în mod periodic sau curățarea sa cu clor.
4. Mânușile vechi de bucătărie
Mânușile vechi care nu mai au tot materialul intact, nu te vor proteja de vasele fierbinți, fiindcă nu au cu ce. Recomandarea este să le arunci și să cumperi unele noi.
5. Condimentele expirate
Deși condimentele sunt uscate, acestea au un termen de expirare. În condiții optime de păstrare, condimentele se mai pot folosit fără niciun risc între șase luni și un an. În momentul în care s-a depășit cu mai mult de un an, pot să apară complicații digestive.
6. Tacâmurile uzate
Tacâmurile care au forma îndoită ar trebui schimbate. Acestea pot produce rani în momentul în care vom mânca cu ele. Cele mai multe accidente care se întâmplă în bucătărie sunt din cauza cuțitelor tocate sau deformate.
7. Cănile și paharele ciobite
8. Tocătorul de lemn vechi
Tocătoarele de lemn, deși sunt bune, pot fi extrem de nocive dacă nu sunt spălate bine. Lemnul poate putrezi pe interior și pot rămâne toxine de la alimentele care s-au tăiat pe el.
9. Covorul
Covoarele în bucătărie nu sunt o idee prea bună. Te poți împiedica în ele în momentul în care ai o oală în mână, de exemplu. Acestea pot fi un loc bun pentru bacterii fiindcă se strâng firimituri și tot felul de resturi de la alimente.
10. Containerele de plastic
Acestea ar trebui înlocuite periodic fiindcă se dezvoltă tot felul de bacterii care ne pot îmbolnăvi. Din acest motiv, cele mai multe ambalaje din plastic sunt de unică folosință.