Bucătăria românescă nu rămâne niciodată mai prejos și găsim aici tot mai multe rețete pe care, cu siguranță, nu le-ai încercat. Aceste prepare se fac în anumite zone din țară și sunt transmise din generație în generație.
1. Puțergăi
O rețetă simplă, cu puține ingredinte și gustoasă este și următoarea, doar că numele este problema. Preparatul se numește „Puțe”, dar în funcție de zona geografică diferă. Mai are și numele de „Cici” sau „Puțurgăi” în Bihor, „Nudli” în Arad, în Ardeal este ”Puțărgăi”, în Bucovina „Cnegne”, iar în Moldova și Muntenia „Puțișoare.” Cert este că preparatul este foarte cunoscut sub diferite nume. Pentru a prepara, ai nevoie de:
- 800 g cartofi
- 2 ouă
- 300 g făină
- sare
- 50 g unt
- 100 g nucă
- 50 g zahăr pudră
- coaja de lămâie
Mod de preparare
Cartofii trebuie să fie albi, și se pun la fiert într-o oală cu apă și sare fără să îi decojim. După ce s-au fiert și s-au răcit puțin, se dau pe răzătoare. Urmează să îi pui pe o tavă răsfirați și se lasă la răcit încă 15 minute. Când a trecut acest timp, se amestecă împreună cu ouăle, făina și un praf de sare. Aluatul ce se obține, se pune pe masă pentru a-l frământa, acela fiind moale și puțin lipicios. Se împarte aluatul și se rulează având grosimea de 2-2,5 cm și se taie cu un cuțit felii de 1.5- 2 cm.
2. Mâncare de brobze
Ingrediente
- brozbe – napi (se poate înlocui cu sfeclă roșie)
- un ciolan sau carne de porc
- făină
- ulei
- piper și sare
- smântână (pentru servire)
Mod de preparare
Se curăţă brozbele de coajă şi se dau pe răzătoarea. Se pun la călit împreună cu ceapa. Peste amestec se adaugă un ciolan crud sau carne de porc și se lasă pe foc până se înmoaie carnea. Se presară și făina, se pune sare, piper și se mai ține pe foc 10 minute. Pentru o culoare mai frumoasă a supei, se poate folosi sfeclă roșie, în loc de napi. La servire de adaugă smântână pentru un gust și mai bun.
3. Lapte de bou
Ingrediente
- 4 căni de seminţe de dovleac, decojite
- un litru de apă/ lapte
- sare
Mod de preparare
Apa/ laptele se fierbe, iar în același timp, seminţele de dovleac se prăjesc la cuptor şi se macină până se obține o făină fină. Făina obținută se adaugă în apa clocotită și se mestecă până se obține o pastă groasă. Se adaugă sare și se mai fierbe timp de zece minute. Pentru a nu se afuma, se amestecă continuu. Acest preparat se servește cu mămăligă.