Reclamă

Aphantasia este un fenomen în care oamenii nu sunt capabili să vizualizeze imagini.

În timp ce majoritatea oamenilor sunt capabili să evoce o imagine a unei scene sau a unei fețe în mintea lor, persoanele cu aphantazie nu pot.

Imaginează-ți că este o zi caldă de vară și că stai pe marginea unei piscine. Soarele strălucește și sunt copii care râd și se stropesc în apă. Ce fel de imagini vezi în minte când te gândești la această scenă?

Dacă sunteți ca aproximativ 1-3% din populația cu aphantazie, este posibil să nu puteți vizualiza orice tip de imagine în capul vostru.

1.Ce înseamna asta

Ce este Aphantasia. Foarte mulți oameni suferă de această boală
Pixabay

Acești indivizi nu au „ochiul minții” sau imaginația lor este în esență oarbă. Această capacitate de a vizualiza evenimente și imagini joacă un rol important în viața oamenilor.

Oamenii vizualizează adesea scene, oameni, experiențe. Obiecte și evenimente planificate, printre altele. Când te gândești la un prieten, de exemplu, s-ar putea să-i vizualizezi imediat fața în mintea ta. Persoanele cu aphantazie nu sunt capabile să vizualizeze o astfel de imagine mentală.

Dacă ar fi să-i cereți unei persoane cu aphantazie să-și imagineze ceva, probabil că ar putea descrie obiectul și să explice conceptul. Dar ei nu ar putea experimenta niciun fel de imagine mentală care să însoțească această cunoaștere.

2.Semne

Crezi că ai putea avea aphantazie? Luați în considerare următoarele întrebări:

Gândiți-vă la un prieten sau un membru al familiei. Încercați să evocați o imagine a feței lor în minte. Cât de clar le puteți vedea trăsăturile, fața, părul și forma?

Cât de clar vă puteți imagina mișcările și gesturile caracteristice?

Cât de clar vă puteți imagina îmbrăcămintea acelei persoane?

Dacă vă lupți cu răspunsurile la aceste întrebări, este posibil să aveți un anumit grad de afantazie.

Cercetare emergentă

Această lipsă de imagini mentale a fost descrisă la începutul anilor 1800, dar a rămas un fenomen relativ nestudiat. Francis Galton a descris pentru prima dată apariția într-o lucrare despre imaginile mentale publicată în 1880. Pe lângă faptul că a observat că oamenii experimentează diferite grade de intensitate atunci când își descriu imaginile vizuale mentale, el a mai raportat că unii oameni nu au experimentat deloc imagini vizuale.

3.Aphantasia și Memoria

Când oamenii în mod normal indică o amintire, ei sunt adesea capabili să-și imagineze evenimentele. Aproape ca și cum ar reda un videoclip al experienței. Ei își amintesc adesea imagini specifice care ies în evidență despre memorie. Pentru persoanele cu aphantazie, amintirile evenimentelor sunt adesea compuse dintr-o listă de fapte.

Cineva cu aphantazie s-ar putea să-și amintească ziua în care s-a căsătorit. Numele persoanelor care au participat și chiar cum a fost vremea în acea zi. Dar nu își va putea forma o imagine mentală a evenimentelor evenimentului.

Unii dintre cei afectați de afecțiune au raportat, de asemenea, dificultăți în recunoașterea fețelor sau în navigarea în spații.

Această lipsă de memorie vizuală ar putea avea totuși unele avantaje posibile. Deoarece aphantasia duce la o lipsă de imagini vizuale. oamenii ar putea fi mai puțin susceptibili de a fi tulburați de amintiri intruzive sau flashback-uri tulburătoare.

Persoanele cu aphantazie experimentează imagini vizuale în timp ce visează. Acest lucru sugerează că doar vizualizarea intenționată, voluntară este afectată de acest fenomen. Zeman a explicat revistei BBC Science Focus că acest lucru este posibil. Deoarece ceea ce face creierul în timpul stării de veghe este diferit de ceea ce face în timp ce visează. Imaginile viselor provin din procese de jos în sus controlate de trunchiul cerebral. Vizualizarea, pe de altă parte, necesită procesare de sus în jos care își are originea în cortexul creierului.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro