Când sunt lăsați pentru prea mult timp, cartofii pot începe să încolțească, creând dezbateri cu privire la siguranța consumului lor.
Pe de o parte, unii consideră că cei încolțiți sunt perfect siguri pentru consum, atâta timp cât eliminați mugurii. Pe de altă parte, mulți avertizează că dacâ sunt încolțiți sunt toxici. Și provoacă toxiinfecții alimentare – și posibil chiar moartea.
1.De ce pot fi periculoși
Cartofii sunt o sursă naturală de solanină și chaconină. Doi compuși glicoalcaloizi găsiți în mod natural în diverse alte alimente. Inclusiv vinetele și roșiile.
În cantități mici, glicoalcaloizii pot oferi beneficii pentru sănătate. Inclusiv proprietăți antibiotice și efecte de scădere a zahărului din sânge și a colesterolului. Cu toate acestea, pot deveni toxice atunci când sunt consumate în exces.
Pe măsură ce un cartof încolțește, conținutul său de glicoalcaloizi începe să crească. Prin urmare, consumul de cartofi care au încolțit vă poate determina să ingerați cantități excesive din acești compuși. Simptomele apar de obicei în câteva ore până la până la 1 zi după consum.
La doze mai mici, consumul excesiv de glicoalcaloizi duce de obicei la vărsături, diaree și dureri abdominale. Când sunt consumate în cantități mai mari, pot cauza tensiune arterială scăzută, puls rapid, febră, dureri de cap, confuzie și, în unele cazuri, chiar moarte.
În plus, câteva studii mici sugerează că dacă mâncăm cartofi încolțiți în timpul sarcinii, poate crește riscul de malformații congenitale.
2.Puteți elimina compușii toxici?
Glicoalcaloizii sunt concentrați în special în frunzele, florile, ochii și mugurii cartofului. În plus față de încolțire, deteriorarea fizică, înverzirea și un gust amar. Sunt trei semne care indică conținutul de glicoalcaloizi al cartofului ar fi putut crește dramatic.
Prin urmare, aruncarea germenilor, a pielii verzi și a părților învinețite poate ajuta la reducerea riscului de toxicitate. În plus, decojirea și prăjirea pot ajuta la reducerea nivelurilor de glicoalcaloizi. Deși fierberea, coacerea și gătirea la microunde par să aibă un efect redus.
Acestea fiind spuse, în prezent nu este clar dacă aceste practici sunt suficiente pentru a vă proteja în mod adecvat și constant de toxicitatea glicoalcaloizilor.
Din acest motiv, Centrul de Otrăvire a Capitalei Naționale – cunoscut și sub numele de Control al Otrăvirii – sugerează că ar putea fi cel mai bine să aruncați cartofii care au încolțit sau au devenit verzi.