Reclamă

Johnson&Johnson a luat decizia de a închide în secret singura fabrică care produce loturi utilizabile de vaccin anti-COVID. Totul s-a întâmplat la finalul anului trecut, dar s-a aflat de abia acum.

1. Fabrica Johnson&Johnson s-a închis temporar

Precizăm faptul că fabrica din orașul olandez Leiden s-a închis temporar. Producția va fi reluată în câteva luni. În schimb, fabrica a produs un vaccin experimental, dar potențial mai profitabil, care oferă protecție împotriva unui alt virus.

Totuși, Johnson&Johnson a precizat că în depozite mai sunt milioane de doze de vaccin anti-COVID. Acestea vor fi distribuite în continuare la nivel mondial.

NYT scrie că oprirea producției la Leiden ar putea reduce capacitatea de aprovizionare cu vaccinul J&J cu câteva sute de milioane de doze. În urmă cu o lună, producătorul de medicamente a prognozat vânzări de până la 3 miliarde de euro pentru vaccinul său Covid-19 în 2022, ceea ce reprezintă un salt de 46%.

2. De ce s-au vaccinat românii cu Johnson&Johnson

Cei mai mulți români au ales să se vaccineze cu serul produs de compania Johnson&Johnson fiindcă este nevoie doar de o singură doză pentru a se putea obține certificatul verde.

Astfel, acest ser produs de J&J este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Acest lucru înseamnă că tipul acesta de vaccin utilizează un adenovinus, pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului Sars-Cov-2 în celulele de la locul administrării sintetizează proteina Spike la Sars-Cov-2. Astfel, organismul nostru va recunoaste această proteină ca fiind străină și va produce anticorpi și celule pentru a o ataca. Ulterior, dacă persoana vaccinată cu acest ser va contacta mai târziu virusul, organismul îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere.

Acest vaccin este administrat într-o singură doză, iar el va începe să fie eficient începând cu a 14 sau a 28-a zi de la vaccinare. Doar persoanele cu vârsta de peste 18 ani se pot imuniza cu acest ser.

3. Care sunt reacțiile adverse ale acestui vaccin

  • durere la locul injectării
  • dureri de cap
  • oboseală
  • dureri musculare și articulare
  • eritem și tumefiere la nivelul locului injectiei ( roseata și inflamatie)
  • frisoane
  • greață.

Majoritatea reacțiilor adverse au fost ușoare sau moderate și au dispărut în câteva zile de la vaccinare.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro