Astăzi, pe 4 februarie, este sărbătoare importantă la români. În Biserica Ortodoxă este prăznuit Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul. Toţi istoricii acelei vremuri mărturisesc despre viaţa sfântă şi înţelepciunea cu care a fost înzestrat Sfântul Isidor, conform creștinortodox.ro
De-a lungul vieții sale, Sfântul Isidor i-a iscusit pe cei din jur să învețe câte ceva. Iată:
Ce l-a învățat Sfântul Isidor Pelusiotul pe Paladie
Pe episcopul Elinopoliei, Isidor l-a învățat să se ferească să asculte vorbele femeilor:
„De vorbele femeieşti fugi pe cât poţi, bunule bărbat. Căci celor ce au treapta preoţiei, mai sfinţi şi mai curaţi se cade să fie decât acei care s-au dus în munţi şi în pustie. Pentru că aceştia au grijă de sine şi de popor. Iar acei care s-au dus în pustie au grijă numai de ei. Toţi să se încredinţeze de acestea, ca şi pietrele se sparg de picăturile de ploaie care pică totdeauna pe ele.
Ia aminte la ceea ce grăiesc: că ce este mai tare decât piatra şi ce este mai moale decât apă şi, mai ales, decât picăturile de apă? Deci, dacă firea se micşorează de acel lucru, apoi cum nu va fi biruită şi răsturnată voia omenească care uşor este mişcată?”
Sfântul Isidor învață oamenii să nu se laude cu faptele bune
Sfântul îndrumă oamenii să nu se mândrească cu faptele bune și nici să le ridice în slăvi, ci să le țină pentru el.
„De este în cineva gând smerit, faptele bune ale aceluia se fac mai luminoase. Iar de nu este cu gândul smerit, apoi şi faptele bune cele luminoase, se întunecă şi cele mari se micşorează. Drept aceea, de voieşte cineva să-şi arate faptele sale bune, să nu le socotească mari, căci atunci mari se vor afla.”
În plus, Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul avea una dintre cele mai importante și celebre zicale:
„Viaţa fără cuvânt e mai bună decât cuvântul fără viaţă. Căci ea şi tăcând e folositoare; cuvântul şi strigând supăra. Dacă se întâlnesc cuvântul şi viaţa, desăvârşesc un simbol al întregii filosofii.”