Ministrul educației a hotărât, joi, 3 februarie că școlile nu vor mai trece în regim online, decât în momentul în care o clasă are un caz pozitiv. Această soluție este cea mai bună variantă, deoarece educația online nu are o rată bună de succes.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai precizat că intenționează ca examenele din vara pentru clasa a 8-a și a 12-a să fie susținute în condiții normale.
Ce a declarat ministrul educației despre situația școlară
Este o problemă pentru toată România dacă se vor mai închide iar școlile. Clujul a fost în ultima perioadă în pericol, însă spitalul a fost suplimentat cu mai multe paturi pentru cei înfectați cu Covid. Astfel, au revenit la un procent sub 75%, iar riscul de a trece iar în online școlile a fost depășit.
„Școlile rămân deschise pentru că trebuie să rămână deschise, pentru că niciunde în Europa nu se mai închid. Sunt state care nici prea le-au avut închise și bine au făcut. Este e o problemă de viitor al acestei națiunii. Este o problemă de echilibru între risc și beneficiu. Beneficiul școlilor deschise este incomensurabil. Acum sunt 3.576 clase online, adică puțin peste 2%”, a declarat ministrul.
Școlile vor continua să facă teste de salivă pentru încă 2 luni
Ministrul educației a confirmat că există suficiente teste comandate pentru elevi pe o perioadă de încă două luni. După ce se vor termina Raed Arafat, a declarat că este posibil să se renunțe la ele.
„IGSU ne-a sprijinit ieri prin alocarea a încă 18,5 milioane de teste, tocmai am semnat repartiţia a încă 18,5 milioane de teste. Eu interpretez rezultatele pe care le am în sistemul de educaţie. Mai mult decât atât, testele pe care le avem acum deja în şcoli sunt suficiente pentru testarea, estimez, a două luni de acum încolo. Avem teste pentru două luni şi nu le mai folosim?”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, citat de news.ro.
2.000 de copii au fost depistați pozitiv pentru coronavirus
Testele de salivă din școli au depistat în ultimele câteva zile 2.000 de copii infectatți. Acestea au fost verificate cu un test PCR. 66% dintre ele au avut același rezultat, semn că eficiența lor este una bună.
„Dacă în prima săptămână, aveam o rată de confirmare prin teste PCR foarte, foarte mică, totuşi acum, când îmi place să cred că lumea s-a mai obişnuit, şi când spun lumea mă refer la copii, la părinţi, la cadre didactice. Mi se pare foarte în regulă să ai 66% din rezultatele testelor confirmate PCR. Înseamnă că au fost aplicate cu responsabilitate şi înseamnă că şi raportarea s-a făcut mai responsabil decât la început”, a mai declarat Cîmpeanu.