Reclamă

Unii lideri politici cer ca virusul COVID să fie tratat ca o boală endemică. Dar oamenii de știință avertizează că discuțiile despre finalul unei pandemii sunt premature.

La aproape doi ani de la începutul pandemiei, unele țări și-au declarat intenția de a începe tratarea COVID-19 ca și alte boli endemice, cum ar fi gripa sezonieră.

În ciuda ratelor relativ ridicate de infecție pe fondul răspândirii frenetice a variantei Omicron, care pare să cauzeze o boală mai puțin severă. Dar este foarte transmisibilă conform studiilor timpurii, țări precum Anglia și Irlanda au relaxat drastic restricțiile asupra vieții publice.

Cum începe finalul pandemiei

Ce se întâmplă cu pandemia Covid-19. Ne îndreptăm spre un final mult așteptat
Pexels

Danemarca a anunțat intenția de a ridica toate restricțiile săptămâna viitoare. Deoarece ministerul sănătății a anunțat că virusul „nu va mai fi clasificat drept periculos pentru societate”.

Mesajele oficiale de la lideri politici din Spania, Regatul Unit și din alte părți au subliniat că societățile trebuie să învețe să trăiască cu virusul.

„COVID-ul nu dispare. Va fi cu noi mulți, mulți ani, poate pentru totdeauna, și trebuie să învățăm să trăim cu el. Cred că suntem în fruntea Europei în tranziția de la pandemie la endemică și suntem în frunte în a arăta lumii cum poți trăi cu COVID.”, a declarat Sajid Javid. Ministrul Sănătății din Regatul Unit, săptămâna trecută.

Cu toate acestea, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat că este prea devreme pentru a trata COVID-19 ca o boală endemică. Subliniind că evoluția virusului este incertă. Și menționând că la scară globală pandemia continuă să facă furori.

„Avem încă o cantitate imensă de incertitudine și un virus care evoluează destul de repede, impunând noi provocări. Cu siguranță nu suntem în punctul în care putem să-l numim endemic.”, a declarat Catherine Smallwood. Ofițer superior de urgență al OMS pentru Europa, într-o conferință de presă.

Varianta Omicron continuă să provoace creșteri ale infecțiilor, care au crescut presiunea asupra sistemelor de sănătate publică. Potrivit OMS, 21 de milioane de cazuri noi de coronavirus au fost raportate la nivel global săptămâna trecută. Cel mai mare număr de infecții săptămânale de la începutul pandemiei. Organizația Panamericană a Sănătății (PAHO) a declarat miercuri că regiunea Americii a înregistrat cel mai mare număr de infecții de când a început pandemia. Cu peste opt milioane de cazuri noi.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro