Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Europa, Hans Kluge, a făcut un anunț bombă.

Conform acestuia, pandemia de coronavirus ar putea lu sfârșit la noi în țară odată cu varianta Omicron. Această nouă tulpină a Covid-19 ar putea infecta 60% dintre europeni până în luna martie.

“Este plauzibil ca regiunea să se apropie de sfârşitul pandemiei”, a declarat Hans Kluge pentru AFP.

1. Pandemia de coronavirus va lua sfârșit în curând

Totuși, specialistul face apel la prudență, fiindcă virusul acesta este extrem de versatil. Odată ce Omicron va lua sfârșit, timp de câteva săptămâni sau luni va exista o imunitate generală. Această imunitate va fi datorată fie vaccinului, fie virusului, dar și din cauza scăderii temperaturilor.

Totuși, spune Hand Kluge, nu ne aflăm încă într-o eră endemică.

“Endemic înseamnă (…) că putem prezice ce se va întâmpla, dar acest virus a surprins de mai multe ori. Aşa că trebuie să fim foarte atenţi”, a insistat Kluge.

Agenția Europeană de Sănătate a informat că în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European (SEE), Omicron este varianta dominantă. Reamintim că Omicron este o variantă sud-africană, apărută la sfârșitul lunii noiembrie. Este mult mai contagioasă decât varianta Delta, însă mai puțin periculoasă. Mai clar, provoacă mai puține decese.

2. „Fiecare trebuie să gestioneze situația”

Directorul OMS Europa spune că fiecare trebuie să gestioneze situația cum poate. Cine nu se simte acasă, să stea acasă și să se testeze, iar dacă este pozitiv să se izoleze.

În principal, obiectivul OMS este de a stabiliza situația sănătății în toată europa, mai ales acolo unde decalajele în vaccinarea împotriva Covid sunt colosale. Mai clar, acestea variază de la 25 la 95% din populaţie în funcţie de ţara din regiune. Acest lucru poate duce la grade diferite în supraaglomerarea spitalelor.

“Stabilizare înseamnă că sistemul de sănătate nu mai este copleşit de Covid-19 şi poate continua să ofere servicii de sănătate esenţiale, care din păcate au fost foarte afectate, în domeniile cancerului, bolilor cardiovasculare şi vaccinării”, a insistat Kluge.

3. Oamenii trebuie să se vaccineze în continuare

Hans Kluge spune că nu este momentul să se joace ruleta rusească. Din punctul lui de vedere, oamenii sunt încă foarte încurajaţi să se vaccineze, să facă boosterul şi să urmeze măsurile preventive.