Reclamă

21 ianuarie este o zi importantă pentru toți creștinii ortodoxi. Ziua în care îl celebrăm pe Sfântul Maxim Mărturisitorul.

S-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie nobilă. Sfântul Maxim a rămas un cuvios cunoscut în teologia și spiritualitatea ortodoxă pentru densitatea și profunzimea sa greu de egalat.

1.Ce înseamnă această zi pentru noi

Calendar ortodox, vineri, 21 ianuarie. Un sfânt important este prăznuit de biserică, azi
Pixabay.com

La începutul vieții, Maxim a fost un funcționar public și un consilier al împăratului bizantin Heraclius. A renuntat la aceasta viata in sfera politica pentru a intra in viata monahala. Maxim a studiat diverse școli de filozofie. Și, cu siguranță, ceea ce era obișnuit pentru timpul său, dialogurile platonice, lucrările lui Aristotel și numeroși comentatori platonici de mai târziu despre Aristotel și Platon, precum Plotin, Porfirie, Iamblichus și Proclus.

Când unul dintre prietenii săi a început să adopte poziția hristologică cunoscută sub numele de monotelism, Maxim a fost atras de controversă. În care a susținut o interpretare a formulei calcedoniene pe baza căreia s-a afirmat că Iisus avea atât o voință umană, cât și una divină. Maxim este venerat atât în ​​Biserica Catolică, cât și în Biserica Ortodoxă Răsăriteană. În cele din urmă, a fost persecutat pentru pozițiile sale hristologice. În urma unui proces, limba și mâna dreaptă i-au fost mutilate.

Apoi a fost exilat și a murit la 13 august 662, la Tsageri, în Georgia de astăzi. Cu toate acestea, teologia sa a fost susținută de Sinodul al treilea de la Constantinopol și a fost venerat ca sfânt la scurt timp după moartea sa. Este foarte neobișnuit printre sfinți să aibă două zile de sărbătoare: 13 august și 21 ianuarie.

2.Titlul său

„Mărturisitor” înseamnă că a suferit pentru credința creștină, dar nu a fost martirizat direct.

Împreună cu Papa Martin I, Maxim a fost justificat de cel de-al treilea Sinod de la Constantinopol (al șaselea Sinod Ecumenic, 680–681). Care a declarat că Hristos posedă atât o voință umană, cât și una divină. Prin această declarație, monotelismul a devenit erezie, iar Maxim a fost declarat postum nevinovat.

Maxim se numără printre acei creștini care au fost venerați ca sfinți la scurt timp după moartea lor. Revendicarea poziției teologice a lui Maximus l-a făcut extrem de popular într-o generație după moartea sa. Iar cauza sa a fost ajutată de relatările despre miracolele de la mormântul său.

Maxim este unul dintre ultimii oameni care au fost recunoscuți atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică ca Părinte al Bisericii. În enciclica Spe Salvi (2007), Papa Benedict al XVI-lea l-a numit pe Maxim „marele doctor grec al Bisericii”. Deși nu este clar dacă Pontiful a intenționat să-l numească pe Maxim „Doctor al Bisericii”. Sau să spună că el a fost deja unul.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro