Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că deși pandemia de coronavirus va intra într-o bună zi într-un stadiu endemic nu înseamnă că virusul nu va mai fi periculos. Conform medicului Michael Ryan, oamenii pun în opoziția pandemia și endemia. În același timp, explică el, malaria endemică ucide sute de mii de oameni, HIV este endemic și violența endemică există în orașe.
1. Virusul este acolo pentru totdeauna!
“Endemic, în sine, nu înseamnă ceva bun, endemic înseamnă pur şi simplu că virusul este acolo pentru totdeauna”, a adăugat el.
Odată cu apariția variantei Omicron s-au făcut și numeroase dezbateri despre trecerea de la pandemie la o formă endemică. Aceste dezbateri au lăsat să se înțeleagă că virusul apărut la finalul anului 2019 ar putea deveni mai puțin periculos. Reamintim faptul că varianta Omicron a apărut în Africa de Sud. Acum este dominantă în întreaga lume și infectează sute de mii de oameni zilnic. Cu toate acestea, pare să provoace simptome mai puțin grave, mai ales în cazul celor vaccinați.
“Nu vom scăpa de virus în acest an. Poate că nu vom eradica niciodată acest virus. Virusurile care provoacă pandemii au tendinţa de a face parte din ecosistem”, a adăugat Michael Ryan.
2. Trebuie să punem capăt urgenței de sănătate publică
Specialistul OMS a explicat, totuși, că putem pune capăt urgenței de sănătate publică la nivel internațional. Pentru a scăpa de decesele cauzate de virus, cât mai mulți oameni trebuie să se vaccineze, pentru a se ajunge la o rată de incidență cât mai mică posibil. Când se va întâmpla acest lucru putem spune că pandemia de coronavirus a luat sfârșit.
De asemenea, medicul din cadrul OMS a mai vorbit și despre posibilitatea ca pe viitor oamenii să se vaccineze cu trei sau patru doze anti-COVID. În acest fel vor fi evitate formele cele mai severe.
3. Trei doze de vaccin anti-COVID, necesare
Cu excepţia vaccinului produs de Johnson&Johnson, toate celelalte vaccinuri anti-COVID-19 sunt recomandate să fie administrate în două doze în schemele lor iniţiale. Totuși, cea de-a treia doză, denumită supra-rapel sau “booster”, este ferm recomandată de OMS de când varianta Omicron s-a răspândit în lumea întreagă.