Sfântul Antonie cel Mare este o sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox. Însă, acesta este foarte important pentru credincioși, fiind unul dintre sfinții atotfăcători de minuni.
Sfântul Antonie cel mare a pus bazele călugăriei, fiind printre primii care și-a dedicat viața lui Dumnezeu. Cei care se roagă astăzi, trebuie să continue cu această rugăciune timp de 9 zile de marți la rând. Oamenii se roagă la el pentru sănătate și îndeplinirea celor mai adânci dorințe.
Tradiții de Sfântul Antonie cel Mare
Sfântul este recunoscut pentru toate minunile pe care le-a îndeplinit printre credincioși. Astfel încât, astăzi 17 ianuarie, biserica este plină de oameni care vin să se roage la icoana lui.
Fetele nemăritate ar trebui să țină post și să meargă la biserică. De asemenea, trebuie să continue cu rugăciunea timp de 9 zile de marți la rând. În fiecare marţi se scrie un acatist care urmează să fie citit de către unul dintre preoţi bisericii. În cea de-a 10 zi, credincioşi care au făcut ritualul celor 9 marţi, duc la biserică alimente, precum ulei, făină sau orez.
Rugăciune pentru Sfântul Antonie cel Mare făcătoare de minuni
„Sfinte Părinte Antonie, cel ce te-ai învrednicit să fii vas ales al Mântuitorului Hristos prin credinţă şi prin viaţa ta curată, du rugăciunile noastre către Dumnezeu şi roagă-L pentru sănătatea, pentru mântuirea, pentru ajutorul şi pentru iertarea păcatelor tuturor celor ce aleargă la ajutorul tău cel sfânt.
Cel ce ai fost pe pământ şi durerile noastre le ştii şi păcatele noastre le cunoşti, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta şi nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slavă şi mila lui Dumnezeu, pe care tu L-ai mărturisit şi spre Care se îndreaptă rugăciunea ce ți-o aducem cu atâta nădejde.
Slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, alesul vas al Mântuitorului Hristos, vino cu obişnuita ta îndurare în ajutorul nostru, prin rugăciunile tale, către Dumnezeu, ca să fim mângâiaţi în nevoi, ca să fim sprijiniţi în necazuri, ca să fim apăraţi de primejdii, de ispite, de pofte netrebnice şi de păcate.
Ocroteşte-ne pe noi şi familiile noastre şi ne păzeşte paşii vieţii pe cărările mântuirii!
Bunule Părinte Antonie, cel ce ai făcut din pustiul Egiptului loc de preaslăvire al Marelui Dumnezeu şi al Mântuitorului Hristos, fă şi din pustiul sufletului nostru, ars de necredinţa şi ros de patimi, loc plăcut ţie, în care să se sălăşluiască virtutea şi să răsară crinul bine mirositor al faptelor creştine, prin tine să se maresca numele cel sfânt al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin”.