Puțini sunt cei care știu ce salariu primea Elena Ceaușescu, dar și cum îi cheltuia.
Ce salariu avea Elena Ceaușescu
Elena Ceaușescu a fost vicepremier și cercetător științific. Aceasta primea două salarii: unul de la Guvern și de la Institutul de Cercetări Chimice din București (ICECHIM). Istoricii spun că Elena Ceaușescu era pasionată de bijuterii și haine de blană. Avea peste 40 de blănuri în garderobă și uneori schimba și trei blănuri pe zi. Majoritatea hainelor erau făcute de APACA și erau replici ale ținutelor de la casa de modă Chanel. Bijuteriile și blănurile acesteia erau destul de scumpe, iar cea mai mare parte din banii primiți de la Guvern și ICECHIM se duceau pe achiziționarea acestora.
În 1967, Elena Ceaușescu a devenit doctor în chimie, cu lucrarea ,,Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”. Soția lui Nicolae Ceaușescu a ocupat inițial funcția de cercetător științific, iar după câțiva ani a fost director general la ICECHIM, unde primea un salariu de 6.000 de lei. În 1983, aceasta devine vicepremier în Guvernul condus de Constantin Dăscălescu, unde primea un salariu de 15.000 de lei. Statul era cel care se ocupa de nevoile ,,tovarășei”, așa că aceasta depunea banii la CEC pe numele copiilor.
“La început făcea depunerile personal, după care a început să-l trimită ba pe șoferul personal, ba pe coafeză sau pe menajeră”, a povestit profesorul universitar Lavinia Betea.
După Revoluția din 1989, nu se mai știe nimic de averea acesteia care constă în bijuterii, blănuri, gențile de firmă sau alte accesorii. Deși câștiga destul de bine, Elena Ceaușescu avea patru clase. Acest lucru se poate observa din lucrarea autobiografică.
„Elena Ceaușescu (Petrescu) mam născut în comuna Petrești, Dâmbovița, în anul 1919 la 7 ianuarie. Părinți se numesc Nae și Alexandrina ocupația agricultori, avere 4 hectare de pământ și casă de locuit. În tre ani 1926 – 1930 am făcut școala primară unde mam născut. În anul 1936 am venit la București, am intrat ca ucenică la fabrica Lantex. în urma unei acțiuni am fost concediată…”, scria Elena Ceaușescu în autobiografia din anul 1949, înaintată partidului comunist.