Emilian Popovici este medic epidemiologm iar în cadrul unui interviu, acesta a venit cu noi informații. Potrivit celor spuse de specialist, există șansa ca după valul 5 de infectări, lucrurile să se liniștească. Dacă nu va părea altă tulpină, este posibil ca până în toamnă sau iarnă să se relaxeze lucrurile, potrivit libertatea.ro
Specialistul a anunțat că dacă nu va fi descoperită o nouă tulpină mutantă a virusului, s-ar putea să urmeze o perioadă mai liniștită, fără prea multe infectări. De asemenea, medicul a mai spus care este diferența dintre simpotmele Omicron și cele ale tulpinei Delta.
Dr. Emilian Popovici: „Ar trebui să urmeze o perioadă de pauză destul de lungă”
Medicul a spus că dacă la finalul valului 5 nu va apărea o altă tulpină, este posibil ca pentru o bună perioadă de timp să luăm o mică pauză. Această pauză se numește perioadă interepidemică. Apare doar în cazul în care se epuizeză receptivii și în urma valului 5, nu va apărea altă variantă a virusului.
„În epidemiologia clasică se numește o perioadă de liniște interepidemică. De ce s-ar întâmpla asta? Pentru că se epuizează receptivii. Dacă într-o populație ca a Franței ai peste 300.000 de infectări zilnice, la un moment dat, pe la sfârșitul valului cinci, o să ai un procent semnificativ din populație care a trecut prin infecție și atunci, dacă nu apare o nouă variantă, vine o perioadă de liniște până la noul sezon care va fi favorabil infecției. În ce privește posibila nouă variantă, cu cât nivelul de măsuri este mai scăzut, cu atât oferta de infectare făcută virusului e mai mare: infecțiile sunt mai frecvente și crește riscul apariției mutațiilor și a unor noi variante.”, a spus acesta, conform sursei citate.
În zonele fără măsuri de vaccinare, virusul poate se poate replica și pot fi generate alte variante
Epidemiologul a mai spus că această problemă trebuie abordată la nivel global. Pentru că există regiuni unde nu există măsuri de vaccinare, precum Africa și Asia, virusul poate circula foarte repede. De aceea este important ca această problemă de sănătate publică să fie abordată la nivel global, ci nu pe regiuni.
„De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că, pe lângă partea de lume cu măsuri și vaccinare, avem regiuni extinse în Africa și Asia fără măsuri și fără vaccinare, unde virusul se poate replica în voie și astfel poate genera noi variante. Asta înseamnă că trebuie găsite resursele necesare pentru ca această problemă de sănătate publică a umanității să fie abordată global, ca o pandemie, și nu doar pe regiuni, cum sunt America de Nord, Europa sau Australia.”, a spus medicul Emilian Popovici pentru sursa de mai sus.
Care sunt simptomele tulpinei Omicron
Potrivit ultimelor studii, varianta Omicron vine cu forme mai ușoare de infectare.
„Studiile de până acum arată cu Omicron dă forme mai ușoare sau forme medii de boală. Predomină simptomele care țin de zona gâtului, care e mai intens colonizată: de pildă, durere în gât, rinoree, posibil cefalee. Se știe că această variantă nu are capacitatea de replicare pe multiple tipuri de celule, ca variantele anterioare, ci se replică predominant la nivelul gâtului și la nivelul căilor respiratorii superioare.
La varianta Delta e mai exprimată partea de simptomatologie care ține de replicarea pulmonară, respectiv tusea și celelalte simptome caracteristice unei pneumonii. „, a mai adăugat epidemiologul, potrivit sursei anterioare.