Reclamă

Potrivit unui nou studiu, spălarea vaselor vă poate reduce semnificativ nivelul de stres – dacă o faceți cu atenție.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida au avut 51 de studenți care au spălat vasele. Înainte de a începe, jumătate dintre elevi au citit un scurt fragment de spălare a vaselor, iar cealaltă jumătate au citit un scurt fragment descriptiv de spălat vase. Pasajul descriptiv a fost simplu și la obiect, dar cealaltă parte s-a concentrat pe anumite lucruri.

Iată un fragment

Spălatul vaselor ti se pare o corvoadă? Iată ce beneficii incredibile aduce această activitate casnică
Pixabay.com

În timp ce spălați vasele, trebuie doar să spălați vasele. Acest lucru înseamnă că în timp ce spălați vasele ar trebui să fiți complet conștienți de ceea ce faceți. La prima vedere, asta ar putea părea o prostie. De ce să pui atât de mult accent pe un lucru atât de simplu? Dar tocmai asta e ideea. Faptul că stai acolo și speli este o realitate minunată. Ești complet tu însuți, cu respirația ta, conștient de prezența ta și conștient de gândurile și acțiunile tale.

„Am fost deosebit de interesat de modul în care activitățile banale din viața de zi cu zi, ar putea fi folosite pentru a promova o stare conștientă. Și, astfel, să crească sentimentul general de bunăstare.”, a declarat autorul studiului Adam Hanley. Un candidat la doctorat în FSU Colegiul de Educație consiliere, într-un comunicat.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au spălat vasele cu atenție (s-au concentrat pe mirosirea săpunului, simțirea temperaturii apei și atingerea vaselor) și-au crescut sentimentele de inspirație cu 25% și și-au redus nivelul de nervozitate cu 27%. Grupul care nu a spălat vasele cu atenție nu a câștigat niciun beneficiu din sarcină. „Se pare că o activitate de zi cu zi abordată cu intenționalitate și conștientizare poate spori starea de mindfulness”, conchid autorii studiului.

Dimensiunea studiului a fost foarte mică, cu doar 51 de studenți, deci ar trebui să fie reprodusă. Dar cercetătorii sugerează că mindfulness-ul ar putea fi realizat într-o varietate de activități comune și, eventual, să reducă stresul și să îmbunătățească bunăstarea psihologică.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro