Boala COVID în multe cazuri lasă sechele atât în rândul copiilor cât și adulților. Șeful DSU, Raed Arafat, a lansat un avertisment îngrijorător care îi vizează pe cei mai mici dintre pacienți.
Raed Arafat spune că, potrivit unui studii făcute de Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite, unii dintre copiii care fac COVID au șanse foarte mari să dezvolte o boala fără leac, care îi va urmări toată viața.
1. Boala îngrozitoare pe care copiii care au avut COVID o fac, după vindecare
Concret, conform informațiilor amintite de șeful DSU, numărul copiilor care au făcut diabet, după ce au avut COVID, s-au înmulțit îngrijorător în ultima vreme.
„Vedem din ce în ce informații noi care apar, din păcate informația care a apărut la Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite care corelează infectarea la copii cu apariția unui număr mai mare de copii cu diabet de tip I, diabet juvenil, care se pare că sunt studii și analize făcute de către Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite care e un centru foarte serios, analizând foarte multe date din sistemul lor de asigurări și unde spune că au apărut mai multe cazuri decât de obicei de diabet de tip I și se corelează cu infectarea cu SARS-CoV-2.
Deci iată-ne, noi tot timpul vorbim de vaccinarea și efectul ei pe termen lung, dar uităm ce tot timpul am avertizat şi am spus nu eu, ci lumea științifică a spus acest lucru: atenție, COVID-ul nu e o boală simplă, există așa-zisul long COVID sau COVID-ul pe termen lung și asta arată impactul COVID-ului pe sănătatea omului pe termen mai lung. Se pare că unul dintre aceste efecte, dacă continuă această analiză şi confirmă ce este deja publicat, unul din aceste efecte este apariția la un anumit procent dintre copiii infectați cu SARS-CoV-2 a diabetului de tip I”, a afirmat Raed Arafat, luni seară, la B1 TV.
2. Semnal de alarmă pentru părinți cu privire la sechelele lăsate de boala COVID
Mai mult decât atât, Raed Arafat trage un semnal de alarmă și spune că singura șansă ca părinții să își protejeze copiii este vaccinarea.
„Nu îl înțep o dată cu vaccinul, dar, cu siguranță, se va înțepa o dată, de două, de trei pe zi pentru insulină pe toată viața. Odată pornită această complicație nu știm încă dacă este temporară, ea de regulă este permanentă. (…)
Nu trebuie să ne mire, pentru că la noi refuzăm și vaccinarea pentru rujeolă, refuzăm și vaccinarea pentru alte boli.
Adică nu este o chestie care este caracteristică COVID-ului, este o chestie generală la noi refuzul vaccinării fără o motivare foarte clară științifică și faptul că ascultăm ce ne zice unul și altul care nu sunt deloc avizați în acest domeniu”, a mai explicat șeful DSU.
3. Ce este diabetul de tip I la copii
Corpul omul, copil sau adult, are nevoie de insulina pentru a transforma glucidele (zaharurile obținute din hrană) în energie. În lipsa insulinei, zaharurile rămân in sânge, cauzând simptome ce pot fi fatale în scurt timp daca nu sunt tratate.
Diabetul de tip 1 apare în situația în care pancreasul copilului nu mai produce insulină.
Un copil care are diabet suferă de fluctuații a nivelului de zahăr din sânge. Acesta poate scădea brusc, iar acest fapt duce la nevoia constantă de insulină.
Simptomele nivelului scăzut de zahar din sânge sunt transpirațiile, senzația de slăbiciune, de foame, sete și urinatul des, scrie viatacudiabet.ro.