Reclamă

Un proiect de cercetare condus de un profesor de psihologie de la Universitatea Carolina de Vest indică faptul că glumele despre blonde și femei la volan, nu sunt niște jocuri inofensive

În schimb, expunerea la umor sexist poate duce la tolerarea sentimentelor ostile și discriminarea femeilor. Psihologii Thomas Ford și Mark Ferguson au o „teorie a prejudecăților” despre acest lucru, pe care au discutat-o pentru prima dată în Sage Journals în 2004. Potrivit cercetărilor anterioare, persoanele cu prejudecăți, în cele mai multe cazuri, își păstrează opiniile față de ei înșiși, deoarece se tem de ostracizarea de către alte persoane.

Ei își exprimă prejudecățile numai atunci când ceva din mediul lor imediat le oferă siguranță și aprobare pentru a face acest lucru în mod liber. Ford și Ferguson postulează că umorul de denigrare face exact acest lucru. Schimbând înțelegerea oamenilor cu privire la un comportament social acceptabil.

1.Ce înseamnă glumele sexiste

Cazul Delia-iUmor. Specialiștii explică de ce oamenii râd la glumele misogine
Captură TV

În timpul roast-ului lui Octavian Man, finalist al show-ului ”iUmor”, artista a fost nervoasă pe modul în care el și-a construit discursul. Man a făcut glume sexiste la adresa unor femei din România, cum ar fi: Alexandra Stan, Bianca Drăgușanu sau Daniela Crudu. Deși Octavian Man credea că aceste glume sunt amuzante, nu sunt decât sexiste. Iar în țările mai civilizate decât România, astfel nu glume nu-și mai au locul în societate.

„E mișto să nu mai facem mișto de persoanele care sunt bătute. E mișto să nu râdem că Alexandra Stan a avut ochii negri. E un subiect despre care nu ar trebui să vorbești. Sunt femei care suferă de abuzuri. Nu mi se pare amuzant să vii să faci glume, să întărești chestia asta, făcând să pară o normalitate. Că nu e o normalitate să iei bătaie”, a explicat Delia.

În timp ce gluma clasică „mașină de spălat vase” care s-a încheiat cu femeia lovită este un exemplu de sexism flagrant și violent. Pe care majoritatea oamenilor îl vor putea recunoaște ca problematic. Există mai multe cazuri de umor în care sexismul este mai nuanțat și mai bine camuflat.

De exemplu: Cum îți enervezi prietena în timpul sexului?

O suni.

2.Care e diferența între o glumă bună și una sexistă?

Aici este o linie de anchetă puteți urmări pentru a ajunge la o concluzie.

Gluma asta insultă femeile? Devalorizează femeile? Cimentează femeile într-un rol de gen sau le reduce pe ele și acțiunile lor la exagerări ale stereotipurilor sexiste existente? Această glumă reduce femeile doar la corpul lor? Se referă la ele ca la un obiect sau o bucată de proprietate? Sunt femeile portretizate doar dintr-o perspectivă masculină? Fără libertatea de a alege sau de a avea identitate personală? Include violența împotriva femeilor? Dacă da, este portretizat autentic pentru a arăta realitatea, sau este crucială numai pentru un punchline? Violența este folosită pentru a susține și mai mult masculinitatea toxică și agresiunea?

Gluma „mașinii de spălat vase” a eșuat, de asemenea, nouă dintre cele 10 întrebări enumerate mai sus. A marcat un punct non-sexist, deoarece femeia (din gluma respectivă) nu este redusă la corpul ei. Ci doar pentru că este literalmente redusă la un obiect (o mașină de spălat vase). Deci, chiar și acest punct este discutabil. Glumele sexiste nu fac decât să ducă la și mai multă ura și bătaie de joc împotriva sexului feminin. Iar cazurile grave de abuz, ajung să fie luate în glumă tocmai din cauza acestor lucruri.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro