Tulpina Omicron continuă să atace tot mai mult în țările europene. De exemplu, Franța a înregistrat peste 260.000 de teste pozitive în ultimele 24 de ore, iar Marea Britanie aproximativ 180.000. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează din nou asupra unui val uriaș de cazuri la nivel mondial.
Ca să prevină orice pericol legat de Tulpina Omicron, autoritățile din Austria au anunțat că vor lua măsuri ce vor fi valabile începând cu weekend-ul acesta. Printre măsurile pe care Austria le va impune, se numără Masca de tip FFP2 atât în interior, cât şi în aer liber. Mai ales, acolo unde nu se poate păstra o distanță de 2 metri.
1. Se aplică din nou carantina- perioada s-a scurtat la 5 zile
Pentru cei care au intrat în contact cu o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, se vor aplica noi reguli de carantină începând de sâmbăta aceasta. Dacă vă întrebați care este perioada de izolare, ei bine, aceasta s-a scurtat la 5 zile. De asemenea, vor spori controalele pentru persoanele nevaccinate, iar accesul în magazine va fi supravegheat cu atenție.
2. Ce măsură obligatorie vor lua austriecii
Valabilitatea certificatului verde a fost limitată la șase luni. Autoritățile din Austria au de gând ca începând de luna viitoare să facă obligatorie vaccinarea anti-COVID. Se pare că toți cei care se vor opune și nu se vor conforma, vor primi amenzi de până la 3.600 de euro.
3. Franța- pașaportul sanitar transformat în pașaport de vaccinare
Timp de mai multe zile au avut loc discuții și dezbateri în Franța pe tema unui nou proiect de lege privind situația Covid-19. În final, decizia i-a aparținut președintelui Macron care e ținut să-i atace din nou pe cei nevaccinați. Astfel, Adunarea Națională a adoptat, joi, proiectul de lege care transformă pașaportul sanitar în pașaport de vaccinare. Legea va intra în vigoare în jur de 15 ianuarie. Această lege se pare că impune ca toate persoanele de peste 12 ani să facă dovada vaccinării. Toate acestea în situația în care vor dori în continuare să aibă acces la activităţi de relaxare, restaurante, târguri şi transport public.
4. Portughezii reduc restricțiile
Deși Franța și Austria au intensificat și impus mai multe reguli, se pare că guvernul portughez nu este de aceeași părere. Autoritățile doresc relaxarea restricţiilor, datorită faptului ca s-a redus numărul de spitalizări. De luni, elevii pot reveni la şcoală, iar din 14 ianuarie se vor redeschide cluburile de noapte. Pentru a avea însă acces, va fi necesar un test COVID negativ. Portugalia are printre cele mai mari rate de vaccinare din lume, 89% din populaţie fiind imunizată cu schema completă.