Reclamă

Autoritățile sanitare din SUA recomandă adulților să se vaccineze anti-COVID cu serurile de la Pfizer sau Moderna decât cu Johnson&Johnson. Specialiștii au făcut această recomandare din cauza riscului de tromboză legat de acest ser. Totuși, dacă nu vor să aleagă alt vaccin, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor spune că este mai bine ca oamenii să se vaccineze cu orice ser, decât să rămână nevaccinați.

1. Recomandare: Alegeți alt vaccin în loc de Johnson&Johnson!

Deja sunt semne de întrebare legate de acest vaccin în lume. Decizia anunțată de CDC lovește din plin companiile care s-au ocupat de producerea acestui vaccin. Se pare că în SUA, din cauza acestui ser, au murit nouă persoane.

De asemenea, recomandări în privința evitării vaccinării cu Johnson&Johnson au fost făcute și în Canada sau Marea Britanie.

Cu toate acestea, CDC insistă că este bine ca oamenii să se vaccineze cu orice vaccin, decât să rămână neimunizați. Serul J&J va rămâne disponibil în țară, mai ales pentru persoanele cărora vaccinurile cu ARN mesager le sunt contraindicate, în special din cauza reacţiilor alergice.

2. Cum funcționează serul produs de J&J

Serul produs de J&J este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Acest lucru înseamnă că tipul acesta de vaccin utilizează un adenovinus, pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului Sars-Cov-2 în celulele de la locul administrăr sintetizează proteina Spike la Sars-Cov-2. Astfel, organismul nostru va recunoaste această proteină ca fiind străină și va produce anticorpi și celule pentru a o ataca. Ulterior, dacă persoana vaccinată cu acest ser va contacta mai târziu virusul, organismul îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere.

Acest vaccin este administrat într-o singură doză, iar el va începe să fie eficient începând cu a 14 sau a 28-a zi de la vaccinare. Doar persoanele cu vârsta de peste 18 ani se pot imuniza cu acest ser.

3. Care sunt simptomele îngrijorătoare?

Mare atenție! Medicul trebuie să fie contactat urgent dacă după primele trei săptămâni de la vaccinare apar următoarele simptome:

  1. dificultăți de respirație
  2. durere în piept
  3. umflarea picioarelor
  4. durere abdominală puternică si persistentă
  5. dureri de cap persistente
  6. vedere încețoșată
  7. pete mici de sânge sub piele la distanță de locul administrării vaccinului.

Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro