Motivul pentru care apare starea de somnolență după masă! Cu toții am trecut, cel puțin o dată, prin aceste stări de oboseală sau ‘moleșeală’, imediat după ce ne-am ridicat de la masă.

De ce apare, de fapt, această stare de somnolență după ce mâncăm? 

1. Motivul pentru care apare starea de somnolență după masă!

Motivul pentru care apare starea de somnolență după masă! Nu este o senzație tocmai plăcută, mai ales când nu suntem acasă, ci invitați la alte persoane.

Dar care este cauza? Speciliaștii susțin că de vină ar fi triptofanul, un aminoacid prezent în carnea de curcan, în ouă, brânză, dar și în anumite fructe. Nutriționistul Ramona Duna a explicat ce este de făcut pentru a nu ne pierde energia imediat după ce mâncăm.

„Triptofanul este un aminoacid din care se sintetizează serotonina – hormonul stării de bine, care ne aduce acea stare de relaxare -, apoi melatonina, hormonul care reglează ciclul veghe-somn.

Sunt însă foarte multe alimente care conțin acest triptofan și nu este singurul vinovat de această stare de somnolență postprandială, care se mai numește și „food coma”, a explicat medicul Ramona Duna, pentru DIGI24.

În plus, nici combinațiile grele de alimente nu ne fac bine. De cele mai multe ori, la mesele festive uităm să mâncăm liniștiți, pentru că avem invitați la masă. De asemenea, este de luat în considerare cantitatea de alimente pe care o consumăm. Trebuie să învățăm să mâncăm mai puțin la mese, indiferent că este o cină oarecare sau că mergem la o masă festivă.

2. Cum putem evita somnolența după masă

Se mai spune că ritmul circadian al fiecărei persoane influențează modul în care aceasta se simte după masă. Lumina zilei și noaptea sunt esențiale în reglarea ritmului circadian, dar și momentele în care mâncăm ar putea să aibă un efect, mai spun experții.

Iată care mai sunt alți factori pentru a evita somnolența după masă:

  • ridică-te de la masă înainte să te saturi mestecă bine, nu grăbi mesele, semnalul de sațietate apare după 20 de minute
  • lasă pauze între mese și gustări, evită să ronțăi 3-4 ore
  • ia ultima masă cu trei ore înainte de culcare evită combinațiile de paste cu sosuri albe, carne grasă cu cartofi prăjiți, mămăligă cu brânză
  • sunt recomandate alimente bogate în omega 3 (pește gras, semințe de in), orez brun, ouă
  • nu vă așezați nervoși la masă

3. Ce semnifică, de fapt, „food coma”

Este important să știm ca există și hormoni care pot duce la somnolență, dacă se găsesc în creier niveluri mari ale acestora. Un astfel de hormon este serotonina.

Toți factorii menționați mai sus nu fac decât să dea de lucru sistemului digestiv și să ne lase fără energie. De cele mai multe ori, ne ridicăm de la masă mai obosiți.

Experții susțin că alimentele au rolul de a ne oferi energie și nu putem anula definitiv acest efect, dar putem să diminuăm intensitatea.

Pentru ca starea de somnolență să dispară după masă, este musai să avem grijă să mâncăm porții mici de alimente.

Să încercăm să consumăm alimentele bogate în proteine animale sau în triptofan în asociere cu legume, niciodată cu grăsimi, cu sosuri grele, cu partea de carbohidrați. Este important de știut că carnea de vită, de curcan, de pui, pentru că și acestea conțin triptofan.