Deși ne-am așteptat în această perioadă să avem parte de multă zăpadă, încălzirea globală are alte planuri
Ploile fac ravagii în tot mai multe sate și orașe din România. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare Cod roşu de inundaţii pentru râul Bistra (afluent al râului Timiş), în judeţul Caraş-Severin, valabilă până duminică, la ora 09:00.
Orașe grav afectate
Potrivit hidrologilor de la INHGA: “Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie.
Viiturile rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra (afluent al râului Timiş), judeţul Caraş Severin.”
Există câțiva pași pe care oamenii care locuiesc în aceste regiuni îi pot face pentru a se pregăti:
Vânturile puternice pot doborî copacii (în special cei slăbiți de condițiile de secetă) și liniile electrice.
În timpul unei întreruperi de curent sau a unei alte perturbări a infrastructurii. Este posibil să fie nevoie să rămâneți fără acces la facilități, cum ar fi electricitatea sau apa de la robinet. Pentru a vă pregăti de acest lucru, construiți o trusă de urgență pentru uz casnic cu suficiente alimente neperisabile.
Protejați-vă casa de potențiale inundații prin curățarea jgheaburilor, menținând scurgerile perimetrale. Asigurați-vă că burlanele sunt suficient de departe de reședința dvs. și verificați scurgerile de apă pluvială din apropiere de pe strada dvs. să nu aibă frunze și blocaje.
Ploile torențiale pot provoca inundații și revărsarea rapidă a pârâurilor și râurilor.
Evitați aceste canale de apă, deoarece tind să se umple rapid. Malurile râurilor care par stabile pot fi erodate sub suprafață. Provocând un teren instabil care s-ar putea prăbuși.
Țineți copiii și animalele de companie departe de malurile pârâului. Și urmăriți schimbarea condițiilor, mai ales dacă locuiți în zone joase sau în apropierea căilor navigabile.
Conduceți cu atenție și nu încercați niciodată să conduceți dacă există o inundație. Adâncimea apei nu este întotdeauna evidentă.
Dacă o mașină începe să se inunde, abandonați-o rapid și îndreptați-vă către un teren mai înalt.