Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a declarat că purtarea măștii va fi din nou obligatorie în aer liber. El a ordonat de asemenea să se folosească măștile mai bune, cele de tip Ffp2. În transportul public și în locuri publice, cum ar fi teatre, cinematografe și la evenimente sportive.
Concertele și evenimentele în aer liber vor fi interzise până pe 31 decembrie. De altfel, discotecile și cluburile se vor închide și ele până la acea dată pentru a se preveni aglomerația.
Câte cazuri de coronavirus a înregistrat Italia în doar o săptămână
Anunțul a fost făcut ieri, 23 decembrie când Italia a înregistrat un record de 44.595 de cazuri noi de coronavirus – o creștere de peste 70% în doar o săptămână. Varianta infecțioasă Omicron a început să se răspândească în toată țara într-un timp foarte scurt. De asemenea, decesele încep să crească. Au ajuns la 168, joi. Din fericire, însă numărul de decese este mult mai scăzut decât cele anterioare și asta datorită ratei mari de vaccinare a persoanelor din Italia.
Ce a spus ministrul Sănătății, Roberto Speranza despre vaccinare
Deși aproape 89% dintre italieni au fost vaccinați, guvernul vrea să accelereze etapa a treia. Adică doza de rapel, considerată cea mai eficientă împotriva variantei Omicron. Astfel, Guvernul va reduce de la 5 luni, la 4 luni, timpul de așteptare pentru un rapel după a doua vaccinare. În plus, miniștrii au căzut de acord să reducă valabilitatea certificatelor de sănătate COVID-19. Aceștia au recunocut faptul că eficacitatea vaccinului se reduce în timp.
Așadar, de la 1 februarie, certificatele, care înregistrează dacă cineva a fost vaccinat sau a trecut recent prin boală, vor fi valabile doar șase luni, în loc de nouă așa cum este în prezent. Italia a fost prima țară afectată de pandemie anul trecut și a înregistrat până acum 136.245 de decese. Cu toate acestea, campania sa de vaccinare s-a dovedit una dintre cele mai eficiente din lume.