Noua ipoteză vine din cauza unor anomalii de lungă durată observate în atmosfera superioară a planetei, care i-a nedumerit pe oamenii de știință mult timp
În timp ce rover-urile se plimbă pe suprafața lui Marte, oamenii și-au îndreptat atenția către vecina noastră cosmică, Venus. Oamenii de știință sugerează prezența unor posibile forme de viață în norii planetei. Într-o nouă teorie, oamenii de știință au propus că aceste forme de viață ar putea declanșa o cascadă de reacții chimice care probabil fac mediul de pe Venus mult mai locuibilă.
Despre ce este vorba mai exact
Noua ipoteză vine din cauza anomaliilor de lungă durată observate în atmosfera superioară a planetei. Anomalii ce i-au nedumerit pe oamenii de știință mult timp. Prezența amoniacului, care a fost detectat pentru prima dată în anii 1970, i-a derutat pe astronomi. Deoarece nu există dovezi ale vreunei reacții chimice care să conducă la generarea acestuia.
Noul studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cardiff, MIT și Universitatea Cambridge a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cercetătorii au conceput modele în jurul proceselor chimice pentru a arăta că, dacă amoniacul este într-adevăr prezent în nori, gazul ar declanșa o cascadă de reacții chimice. Aceasta ar neutraliza picăturile de acid sulfuric din jur. Această neutralizare va crește apoi pH-ul norilor de la aproximativ -11 la 0. Deși intervalul este încă acid, ar putea fi în intervalul de aciditate pe care viața l-ar putea tolera.
„Știm că viața poate crește în medii acide de pe Pământ. Dar nimic nu este atât de acid precum se credea că ar fi norii lui Venus. Dar dacă ceva produce amoniac în nori, atunci asta va neutraliza unele dintre picături. Făcând ca planeta să fie mult mai locuibilă.”, a declarat coautorul studiului, Dr. William Bains.
Echipa a găsit mai multe anomalii în deceniile trecute, care au rămas neexplicate. În afară de amoniac, au găsit și niveluri neașteptate de vapori de apă și dioxid de sulf. Ei au descoperit că dacă viața ar produce amoniac, reacțiile chimice asociate ar produce în mod natural oxigen. Oamenii de știință au susținut că amoniacul s-ar dizolva în picături de acid sulfuric, neutralizând eficient acidul. Cu toate acestea, ei au remarcat și multe alte provocări pentru viață în lumea inospitalieră.