Prăjitura „Albă ca Zăpada” este una dintre cele mai cunoscute prăjituri pe care gospodinele o prepară în preajma Sărbătorilor și nu numai. Este o rețetă preferată datorită gustului aromat și al prospețimii.
Prăjitura mai este cunoscută și sub numele de „Lămâiță”, din popor. De cele mai multe ori, este nelipsită de pe masa de Sărbători, fiind foarte apreciată și ușor de făcut. Iată rețeta pentru această prăjitura „Albă ca Zăpada.”
1. Ingrediente pentru 4 foi
-150 ml ulei
-3 ouă
-150 gr zahăr
-1 plic amoniu stins în 10 ml otet
-un praf de sare
-făină cât cuprinde
2. Ingrediente pentru cremă
-250 gr unt
-100 gr amidon alimentar
-300 ml lapte
-2 ouă
-150 gr zahăr
-zeama și coaja de la lămâie
3.Cum decorezi prăjitura
-zahar pudră
4. Cum se face crema pentru prăjitură
Se pune laptele (250 ml) într-o cratiță la fiert. Seaparat, într-un bol, se amestecă zahărul, amidonul, ouăle și 50 ml lapte rece. Când laptele a început să fiarbă se adaugă compoziția de mai sus și se amestecă bine până se îngroașă și fierbe în clocot. Se ia cratița de pe foc, se pune compoziția într-un bol. Când este rece se spumează împreuna cu untul, zeama și coaja de la o lămâie.
5. Cum se fac foile pentru Albă ca Zăpada
Într-un bol adăugăm ingredientele: uleiul, zahăr, ouă, amoniu stins in otet, praf de sare si amestecam până se dizolvă zahărul. Se adaugă treptat făina până obținem o compoziție aproape vârtoasă, potrivită pentru a fi intinsă.
Aceste foi se coc pe dosul tăvii. Luăm tava, o ungem cu ulei și, după ce am presărat un praf de faină, se întinde foaia. Se îndepărtează marginile și se introduce în cuptorul încălzit. Se lasă la copt aproximativ 10 min. După ce coacem toate foile se lasă la răcit, după preferință cu foaie de copt intre ele.
6. Asamblarea prăjiturii
Foile coapte se umplu cu crema de mai sus, 4 foi, 3 straturi de cremă. Se așează o tavă cu o greutate, pentru uniformizare, și se lasă aproximativ 10 min, apoi se introduce la rece până a doua zi. Se pudrează cu zahăr pudră și se porționeazaă după preferință.