Din păcate în ultimii ani, nu prea am mai avut parte de un peisaj ca de basm. Ninsorile au fost tot mai rare în România
Se pare că din cauza schimbărilor de temperatură din toată lumea, iernile în România au fost mai mult cuprinse de temperaturi scăzute, ploi din abundență, dar şi precipitațiile ce transformă totul în gheaţă. Directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie a dezvăluit când o să aibe loc prima ninsoare la noi în ţară.
La ce să ne așteptăm
„Trebuie să ținem cont că luna decembrie a anului a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor, cel puțin din ultimii 60 de ani. Este clar că acest lucru nu a favorizat apariția de precipitații. Două lucruri putem observa, iernile, per ansamblu, sunt ceva mai blânde acum și fenomenele cele mai severe apar în special în a doua decadă a lunii ianuarie, chiar în februarie. Este o tendință de prelungire a iernii spre primăvară, însă trebuie să precizăm că nu este neapărat o regulă să nu ningă. Un exemplu clar este ce urmează, ne așteptăm la temperaturi mai scăzute decât normalul pentru următoarea perioadă”, a spus Florinela Georgescu, directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie.
Poate părea contraintuitiv, dar mai multe ninsori în timpul furtunilor de iarnă este un rezultat așteptat al schimbărilor climatice. Asta pentru că o planetă mai caldă evaporă mai multă apă în atmosferă. Acest plus de umiditate înseamnă mai multe precipitații sub formă de ninsori abundente sau averse.
În timpul lunilor mai calde, acest lucru poate provoca inundații. Dar în timpul iernii, când partea noastră de lume este îndepărtată de soare, temperaturile scad. Iar în loc de averse putem avea parte de furtuni masive de iarnă. Schimbările climatice nu vor face neapărat iernile europene mai reci. Deoarece focarele de aer rece din vortexul polar sunt uneori mai blânde decât frigul actual. Arctica nu este, de asemenea, singura parte a lumii în care curenții de aer se schimbă din cauza temperaturilor în creștere.