Reclamă

Fie la supermarket, în cabinetul medicului sau în pat noaptea, poate fi tentant să umblați pe telefon

Dar oricine a făcut acest lucru în prezența unui prieten apropiat, a unui membru al familiei sau a unui partener romantic poate să fi lăsat acea persoană să se simtă ignorată, enervată sau chiar respinsă.

Smartphone-urile și accesul constant pe care îl oferă la mesajele text și la rețelele sociale, le face mai ușor ca niciodată pentru oameni să dezvăluie informații personale și să răspundă altora în rețelele lor sociale. Și aceste rețele sunt mult mai mari și mai îndepărtate decât cele ale strămoșilor noștri.

De ce facem asta

Pixabay.com

„Activitatea de pe un smartphone este conectată la module foarte vechi din creier. Care au fost esențiale pentru supraviețuirea noastră, și esențiale pentru modul în care ne conectăm cu ceilalți. Sunt autodezvăluirea și capacitatea de răspuns”, a spus David Sbarra de la Perspectives on Psychological Science, Universitatea de psihologie din Arizona.

Profesorul Sbarra nu crede că smartphone-urile sunt toate rele. De fapt, el și coautorii săi recunosc că dispozitivele oferă mai multe beneficii pentru sănătate și bunăstare, iar mesajele text oferă multor cupluri o cale de conectare într-un mod semnificativ. Dar ei spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin impactul pe care conexiunile virtuale îl pot avea asupra relațiilor noastre din lumea reală. Și modurile în care atracția telefoanelor noastre poate diminua interacțiunile imediate și poate duce la conflicte.

 „Evoluția a modelat auto-dezvăluirea și capacitatea de răspuns în contextul rețelelor de rudenie mici. Iar acum vedem că aceste comportamente sunt stimulate mai mult. Sau mai puțin constant de site-urile de socializare și de telefoanele noastre. Acum avem marginile cele mai exterioare ale rețelei noastre de socializare ne indică pentru receptivitate. Nu căutați mai departe decât următoarea persoană pe care o vedeți derulând pe Facebook și apăsând fără minte butonul „like”. În timp ce copilul său încearcă să-i spună o poveste.”


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro