Cele mai ciudate 10 fobii din lume. Poți să suferi și tu de ele și să nu ai habar

Cele mai ciudate 10 fobii din lume

1. Fobia de telefon

Telefobia se referă  la frica de a nu răspunde conformă așteptărilor celorlalți la apeluri. Cei care suferă de această fobie se tem că nu vor răspunde cum trebuie la telefon sau nu au ce subiecte discuta cu celălalt. Persoanele care suferă de telefobie evită să vorbească la telefon. Fie roagă un membru din familie, fie pur și simplu nu răspund.

2. Fobofobia

Fobofobia se referă la teama de a avea o fobie. Sună ciudat, dar așa este. Această teamă are legătură cu anxietatea. Practic, ți-e teamă că poți avea o fobie de care nu știi. Astfel, se creează o predispozitie extremă și intensa la fobia de care acesta se teme. Fobofobia se diferențiază de alte feluri de fobii prin faptul că nu exista stimuli de mediu in sine, dar mai degrabă senzații interne cumplite, similare simptomelor psihologice ale atacurilor de panica.

3. Nomofobia

Această fobie este cel mai des întâlnită în rândul tinerilor. Există studii care indică faptul că multe persoane au această teamă, dar nu o conștientizează. Nomofobia se referă la teama de a nu fără telefon, obiectul indispensabil al erei în care trăim. Specialiștii trag un semnal de alarmă. Noi nu putem conștientiza această teamă, deși este posibil ca mulți să o aibă.

4. Hexakosioihexekontahexafobia

Știm, este greu de citit. Pe scurt, acestă fobie se referă la teama de numărul 666. Există superstiții care spun că acest număr aduce ghinion, iar foarte mulți oameni evită să folosească acest număr. Numerologia spune că 666 înseamnă lucruri negative. Specialiștii pun pe seama acestui număr atunci când vine vorba de dezastre.

5. Heliofobia

Această fobie se referă la teama de soare. Fie eviți locurile luminate, fie preferi să stai într-o cameră unde lumină pătrunde foarte puțin. De cele mai multe, aceste persoane nu sunt conștiente că au această fobie, dar se simt anxioși atunci când stau în locuri luminate.

Cele mai ciudate 10 fobii din lume. Poți să suferi și tu de ele și să nu ai habar
pexels.com

6. Genofobia

Genofobia se referă la anxietatea provocată de un posibil gând referitor la relațiile intime. De multe ori, această fobie afectează relațiile de cuplu, spun specialiștii. Unui partener îi este teamă să aibă relații intime sau doar un asemenea gând îl sperie.

7. Chorofobia

Ți-e teamă că te vei face de râs în public dacă dansezi? Ei bine, această teamă se numește chorofobia. Te simți anxios atunci când cineva te invită la dans și faci orice ca să eviți asta, mai ales dacă persoana pe care o placi este prin jur. Specialiștii spun că din teama de a nu ne face de râs, alegem să stăm într-un colț, fără să ieșim la dans.

8. Anthofobia

Ți-e teamă de flori? Probabil vei crede că glumesc, însă nu este așa. Anthofobia este teama persistentă față de flori. Te simți anxios atunci când vezi orice gen sau specie de floare, la fel și orice parte a acestora, ca petala sau tulpina. Anthofobia se refera, de asemenea, si la obiecte mici si inofensive, cum ar fi o bucățică rupta de hârtie.

9. Ablutofobia

Această teamă se referă la frica de a face baie. Nu este desprins dintr-un film SF, ci există persoane care devin anxioși atunci când vine vorba de a se spăla. Cercetătorii spun că persoanele emotive sunt cele predispuse la o astfel de fobie, la fel și copiii sau femeile. Această teamă poate fi identificată și la bebeluși. Știi momentul acela când un bebeluș nu suportă apa sau dacă este pus în cădița sa specială? Fix asta este ablutofobia.

10. Spectrofobia

Ți-e teamă să te uiți în oglindă, gândindu-te că nu arați exact cum ți-ai dorit? Ei bine, asta este spectrofobia. Se spune că această teamă are legătura cu frica față de fantome. Te uiți în oglindă și nu ești mulțumit de propria înfățisare, ți se pare că ai un anumit defect la nivelul chipului ori ai un semn care ți se pare că arată inestetic, toate acestea sunt semne ale spectrofobiei.