Reclamă

În fiecare an, pe data de 13 decembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Dosoftei

Luna decembrie este aşteptată cu multă bucurie, fiind marcată de sărbători care pregătesc, prin obiceiurile, ritualurile şi practicile magice pe care le cuprind, sfârşitul ş începutul anului.

Sfântul Dosofei a fost între anii 1671-1693, mitropolitul Moldovei şi este unul din cei mai de seamă ierarhi pe care i-a avut Moldova. El a luptat pentru ca românii să poată avea acces la credință pe înțelesul lor, în limba română. A tradus pentru prima oară Istoriile lui Herodot, a tipărit în româneşte „Psaltirea în versuri”, o operă de 8.600 de versuri scrise pe 500 de pagini şi „Acatistul Nascatoarei de Dumnezeu”. Este unul din cei mai de seamă cărturari ai secolului al XVII-lea. În 1686 este luat ostatic de către regele Sobieski al Poloniei. Moare în exil şi este înmormântat la Biserica Naşterii Domnului din Zolkiew.

Rugăciuni pentru Sfântul Ierarh Dosoftei

Lumina

Glasul al 8-lea

Apărătorule al Ortodoxiei și învățătorule al sfințeniei, păstor blând ca un miel și mare dascăl al Sfintei Liturghii, Părinte Ierarhe Dosoftei, roagă pe Hristos-Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Glasul al 3-lea 

Arătatu-te-ai bun lucrător în via lui Hristos, folosind cuvântul Evangheliei Domnului la povățuirea dreptcredincioșilor pe calea mântuirii, ca un adevărat păstor duhovnicesc al Bisericii și slujitor al oamenilor. Credința păzind-o și pe credincioși către Dumnezeu îndreptându-i, întărești nădejdea în sufletele celor care te cinstesc, fericite ierarhe.

Ziua de 13 decembrie este o zi de post și rugăciune în calendarul creștin ortodox. Iar pentru a cinsti memoria Sfântului Ierarh Dosoftei, credincioșii au dezlegare la pește în această zi. În această zi, credincioșii pot rosti rugăciunea închinată acestuia.

„O, preaînțelepte, Sfinte Ierarhe Dosoftei, ai fost trimis de Dumnezeu, la vreme de strâmtorare, să fii pavaza Bisericii Moldovei. Pentru credința, blândețea, răbdarea și milostenia ta, chipul îngeresc ai primit și vrednic te-ai făcut de înălțimea chemării arhierești. Înțelept tâlcuitor al dreptei credințe, luminator și sfințitor al limbii române, mare iubitor al sfinților și al Sfintei Liturghii te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Dosoftei. Întrucât te-ai învrednicit să stai în preajma Sfintei Treimi, te lăudăm, cântăm și fericim viața ta curată și multa ta osteneală, pentru credința și lucrarea Bisericii lui Hristos.

Acum, te rugăm, pastor luminat al Bisericii și împreună-liturghisitor cu îngerii în ceruri, ajută-ne cu mijlocirile tale, rugând pe Dumnezeu să dăruiască poporului nostru tăria dreptei credințe, bucuria vieții sfinte și rodirea faptelor bune; să ocrotească pe părinți și pe copii, să vindece pe cei bolnavi și să mângâie pe cei întristați; să sporească dragostea noastră, a tuturor, pentru cei săraci, singuri și neajutorați; să ne ajute pe toți să împlinim poruncile Evangheliei lui Hristos, spre slava Sfintei Treimi și mântuirea noastră. Amin.”


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro