Reclamă

Autoritățile caută noi măsuri pentru combaterea pandemiei, pentru evitarea situațiilor ca în săptămânile trecute, în care numărul de noi cazuri de îmbolnăvire a explodat. Alexandru Rafila a făcut câteva precizări pe această temă și a explicat ce se va întâmpla cu certificatul COVID.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a prezentat miercuri seara principiile care vor sta la baza introducerii obligativității certificatului COVID. Mai exact, potrivit spuselor acestuia, certificatul se va introduce atunci când are loc o creștere de 3 săptămâni cu un indice de 1,5.

De asemenea, Alexandru Rafila a mai spus că certificatul COVID nu va mai fi obligatoriu „în momentul în care avem o perioadă de 3 săptămâni de descreștere”. Aceste noi măsuri fac parte din proiectul de lege la care se lucrează pentru găsirea unei soluții pentru situații de criză epidemiologică, atunci când numărul de cazuri crește.

„Principiul de introducere a acestui certificat este următorul: e un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă, un indice de 1,5, adică de 1,5 ori. De ce acest indice? Pentru că, în vară, începând cu data de 5 iulie, am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni.

Practic, probabil că un astfel de document trebuia să fie introdus la începutul lunii august și probabil că în relativ scurt timp am fi renunțat la el pentru că nu mai aveam situația, decesele. Din păcate, filozofia a fost atunci diferită, și în perioade de creștere s-au introdus relaxări”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Noi măsuri în combaterea pandemie! Alexandru Rafila a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu certificatul COVID
Pexels

Care sunt restricțiile pentru Crăciun și Revelion?

Autoritățile au în vedere relaxarea măsurilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Raed Arafat, șeful DSU, a spus care sunt măsurile propuse pentru Crăciun și Revelion.

Se propune în Hotărârea de Guvern:

– eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor în cursul nopții;

– crește intervalul orar de la 21:00 la 22:00, pentru toți agenții economici;

– eliminarea obligativității purtării măștii în toate spațiile deschise și rămâne limitată la spațile deschise aglomerate, și anume stații de autobuz, locurile unde se formează cozi, piețe, târguri. În spațiul închis se poartă masca de protecție;

– permiterea accesului în mall-uri, magazine mari, inclusiv în cele care nu sunt esențiale se va permite nu numai persoanelor vaccinate și trecute prin boală, dar și celor care sunt testate – cu un test PCR de 72h sau test Antigen de 48h;

– la magazinele mai mici de 200 mp nu va fi necesară prezentarea unor documente care atestă statusul de vaccinat, trecut prin boală sau testat, însă aceste magazine vor trebui să stabilească nr. maxim de persoane care pot să intre în magazin concomitent, respectând suprafața de 4 mp. Vor trebui să afișeze pe vitrină sau la intrare nr. maxim de persoane care vor putea intra;

– toate activitățile care erau limitate până la 30% vor fi permise până la 50% – cinematografe, teatre, activități sportive. Dar respectând regulă de intrare: vaccinat / trecut prin boală / testat;

– noaptea de 24 decembrie spre 25 decembrie (Crăciun) și noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie 2022 (Revelion), nu vor fi restricții referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor fi funcționali operatorii economici. Limită de 50% pentru locurile ocupate și cu prezentarea certificatului verde;

– la unitățile de cazare, unde nu există limită la capacitate, până acum erau doar permise pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, acum se introduc și persoanele testate.


Reclamă

Share.

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro