În fiecare an, la data de 7 decembrie, creștinii-ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Filofteia. Românii o consideră ocrotitoarea copiilor și a tinerilor. De asemenea este o sfântă importantă pentru genul feminin și toate femeile care vor să se căsătorească ar trebui să se roage la ea.
Persoanele care îi poartă numele, ar trebui să știe că semnificația lui din limba greacă este „iubitoare de Dumnezeu”. Astăzi, oamenii pot merge la biserica Mănăstirii Curtea de Argeş, pentru pelerinaj. Sfintele moaşte ale Muceniţei Filofteia sunt scoase din paraclis şi aşezate într-un pavilion special, în fața bisericii. Astfel, în ziua praznicului, credincioşii au posibilitatea să se închine la Sfintele Moaşte.
Care este povestea Sfintei Mucenițe Filofteia
Sfânta Filofteia a fost o fetiță foarte miloasă cu oamenii care aveau nevoie, a postit și a mers la toate slujbele de la biserică. Însă, aceasta a rămas fără mama ei, care o învățase tainele milostiveniei la o vârstă fragedă.
Fetița a continuat să aibă grijă de sărmani și își înfuria deseori mama vitregă cu faptele ei cu bună intenție. Filofteia împărțea din hainele ei și mâncarea pe care trebuia să o ducă tatălui ei la câmp. Foarte furios, acesta și-a pierdut cumpătul și a ucis-o. Sfânta Filofteia a plecat printre îngeri la vârsta de 12 ani. De aceea este apărătoarea tuturor copiilor și tinerilor.
Tradiții și obiceiuri
Sfânta Mucenița Filofteia a fost foarte miloasă și darnică cu săracii. De aceea în această zi, mamele ar trebui să împartă copiilor săraci hrană caldă și hăinuțe. Astfel, copiii din familia care dăruieşte ofrande celor nenorocoși, vor fi ocrotiţi de boli şi de pericole.
De asemenea, ducându-se la ceruri atât de devreme, Sfânta Filofteia nu a apucat să se căsătorească. Astfel, ea este și ocrotitoarea fetelor tinere. Dacă acestea sunt la vârsta măritișului, trebuie să ceară ajutorul Muceniţei Filofteia în ziua praznicului din 7 decembrie. Totodată, sunt de mare ajutor slujbele făcute timp de 40 de zile.