Reclamă

Omicron este o nouă variantă a coronavirusului apărută în Africa de Sud. Aceasta are peste 30 de mutații și se răspândește extrem de repede.

Fiindcă este o nouă variantă a coronavirusului, total diferită față de celelalte, oamenii de știință au ajuns la concluzia că vaccinurile sunt mai puțin eficiente în cazul acestei tulpini.

1. Vaccinurile au fost mai puțin eficiente în cazul altor tulpini ale Sars-CoV-2

Potrivit site-ului VeryWellhealth, o analiză publicată de curând în ”Lancet Microbe” a inclus date din 24 de studii pentru a încerca să determine nivelul de imunitate oferit de vaccinurile COVID-19 împotriva diferitelor variante de virus.

Cercetătorii au descoperit că vaccinurile au fost mai puțin eficiente împotriva a ceea ce Organizația Mondială a Sănătății clasifică drept ”variante de îngrijorare”, inclusiv împotriva variantei Delta, mult mai infecțioasă.

2.Ce înseamnă „variante îngrijorătoare” ale Covid-19

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) spune că variantele îngrijorătoare sunt acelea în care există dovezi că se transmit mai repede, că provoacă o boală mai gravă și că scade eficiența tratamentelor sau a vaccinurile.În prezent, CDC listează varianta Delta (cea indiană) ca o astfel de”variantă de îngrijorare”.

Cercetătorii mai spun că eficacitatea vaccinurilor împotriva diferitelor variante ale virusului ar putea scădea, în timp, sub 50%, în primul an după vaccinare. De-a lungul timpului, au observat o scădere a anticorpilor neutralizanți.

3.Doza booster a vaccinului, extrem de importantă

Astfel, spun oamenii de știință, doza booster a serului este foarte importantă pentru a menține imunitatea. Conform acestora, dacă oamenii nu primesc doza a treia de vaccin, protecția împotriva coronavirusului ar putea scădea sub 50% după șase luni. În consecință, mai mulți oameni s-ar putea infecta, susțin cercetătorii.

Richard Watkins, profesor de medicină internă la Universitatea Medicală Northeast Ohi spune că „studiul reflectă ceea ce se vede în practica clinică, și anume că imunitatea scade în timp”.

4.Eficacitatea vaccinului Pfizer a scăzut

Cercetările au arătat în mod repetat că eficiența vaccinurilor se reduce în timp. Un mic studiu din Israel, publicat în revista The Lancet, în iulie, a estimat că vaccinul Pfizer a fost 39% eficient în a preveni infectarea cu Covid-19 în lunile iunie și iulie, o scădere semnificativă față de protecția de 95%, din ianuarie până la începutul lunii aprilie.  Totuși, spun cercetătorii, vaccinul a fost peste 90% eficient în prevenirea unor forme severe ale bolii.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro