Apariția variantei Omicron a pus în gardă majoritatea țărilor, iar în consecință au fost introduse noi măsuri de prevenire a răspândirii virusului.

Marea Britanie se numără printre țările care au impus noi restricții. Măsurile vor intra în vigoare începând de marți și se aplică tuturor persoanelor cu vârstă de peste 12 ani.

În urma depistării a mai multor cazuri de contaminare cu nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, Marea Britanie a înăsprit măsurile de călătorie pentru persoanele care intră în țară. Asfel, începând de marți toţi călătorii cu vârsta de peste 12 ani vor fi nevoiţi să facă un test COVID înainte de îmbarcarea în avion, indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi.

Mai exact, Marea Britanie va accepta teste antigen şi PCR făcute cu maximum 48 de ore înainte de plecare. Măsura temporară va fi revizuită pe 20 decembrie, potrivit Mediafax.

„Ştiam că iarna aceasta va fi dificilă, dar apariţia unei noi variante înseamnă că trebuie să luăm măsuri suplimentare”, a declarat Sajid Javid, ministrul Sănătăţii din Marea Britanie.

Marea Britanie introduce noi condiţii la intrarea în ţară! Ce trebuie să știe românii care călătoresc spre această destinație
Pixabay

Câte cazuri de Omicron au fost înregistrate în Marea Britanie?

Primele contaminări cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost identificate în marea Britanie săptămâna trecută. În prezent, bilanțul arată peste 100 de cazuri. Un comunicat oficial al guvernului britanic spune că majoritatea cazurilor de infectare cu varianta Omicron sunt „clar legate” de călătoriile din ţări precum Africa de Sud sau Nigeria.

Omicron a fost semnalat pentru prima dată în Africa de Sud, iar în doar câteva zile această nouă variantă a fost identificată în toate părţile lumii. Pentru moment nu se cunosc foarte multe lucruri despre noua variantă, iar autoritățile sanitare nu se grăbesc să tragă concluzii. Însă, Omicron provoacă îngrijorare mai ales pentru că prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane.

Primele cercetări arată că această nouă variantă ar avea o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente. Mai mult, noua tulpină se transmite mai uşor decât Delta. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a estimat că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa.