Reclamă

Atunci când dormim, funcțiile organismului se încetinesc. La fel și consumul caloriilor, care scade zguduitor. Ei bine, un somn odihnitor cu o durată corespunzătoare te ajută să slăbești. În starea prelungită de veghe, nu întârzie să survină schimbările hormonale. Acestea au un efect direct atât asupra metabolismului, cât și asupra apetitului. Este vorba despre doi hormoni care sunt responsabili pentru procesul de reglare a funcționării metabolismului. Aceștia sunt leptina și grelina. Rolul leptinei este de a crea acea senzație de satietate, iar rolul grelinei este acela de a declanșa senzația de foame. Atunci când nu dormi suficient și când stilul de odihnă nu este regulat, leptina scade și grelina crește. Astaa înseamnă că senzația de foame va fi mult mai intensă.

1. Ce efecte negative are lipsa somnului?

Somnul insuficient duce la creșterea nivelului cortizonului, care este, de fapt, hormonul stresului. Cortizonul va condiționa corpul să-și înmagazineze o doză ridicată de energie ca să dispună de suficiente rezerve pentru o bună funcționare.

Slăbim sau ne îngrășăm când dormim? Ce spun specialiștii
Sinteza.ORG

După un șir de zile în care nu v-ați odihnit suficient, puterea organismului de a procesa insulina va scădea semnificativ, având posibilitatea să se reducă chiar până la 30 de procente. Poate vă întrebați ce este insulina. Ei bine, insulina reprezintă hormonul a cărei responsabilitate este să transforme zaharurile în energie. Corpul va simți o dificultate în ceea e privește prelucrarea zaharurilor, astfel încât o să le înmagazineze neprelucrate, sub formă de grăsime.

2. Lipsa somnului, o cauză pentru luarea în greutate?

Lucrurile pot deveni din ce în ce mai complicate, mai ales pentru persoanele care sunt predispuse la îngrășare, dacă somnul suficient lipsește cu desăvârșire din stilul lor de viață. Este important să reținem faptul că un somn odihnitor, cu o durată corespunzătoare, alături de un stil de viață sănătos și activ, reprezintă cei mai de temuți aliați pe care îi poți avea pentru o sănătate de fier, cât și pentru un corp cu care să te mândrești oricând.

3. Ce efecte are excesul de somn asupra organismului?

Cu toate acestea, nici excesul de somn nu este benefic asupra corpului. Dacă dormi prea mult, riști să te simți mai tot timpul obosit și epuizat psihic, cât și fizic și să ai stări de somnolență în permanență. Ei bine, în acest caz, recomandarea medicilor este de a te prezenta la un control, deoarece, în cele mai multe dintre cazuri, acestea sunt simptomele din spatele unei afecțiuni ascunse și grave.


Reclamă

Share.

24 de ani, absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. Conectată în permanență la tot ce se întâmplă în mass-media, a dat dovadă de pasiune, perseverență și muncă, pregătind buletine informative de actualitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro